Geen compliance zonder guidance

Array

ActiZ programma mededingingsregels werkt, guidance NMa kan beter
Met succes zijn ActiZ, brancheorganisatie van zorgondernemers, en haar leden een programma aan het uitvoeren, het zogenoemde complianceprogramma, om de concurrentieregels beter te beheersen. Dat constateert de NMa in een onderzoek. Verscherpt toezicht op thuiszorg is niet langer nodig en dat verheugt ActiZ. Tegelijkertijd benadrukt de branche van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) dat betere “guidance” van de NMa nodig is.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt dat het bewustzijn van  thuiszorgorganisaties over mededingingsregels is toegenomen. ActiZ en haar leden hebben daar hard aan gewerkt in het afgelopen jaar, middels een zogenoemd compliance programma. Zo’n programma helpt zorgorganisaties om optimaal zicht te krijgen op alle aspecten van de mededingingswet en de betekenis daarvan voor de bedrijfsvoering en samenwerking.

In november 2010 uitte de NMa de zorg dat de rol van de Raden van Toezicht in het toezicht op de mededinging onvoldoende was. Via het compliance-programma hebben de Raden van Toezicht een duidelijke rol en taak. Dat vindt ook de NMa. Voor de NMa reden om het verscherpte toezicht op de thuiszorg om te zetten in gewoon toezicht, tot tevredenheid van ActiZ.

Guidance
De zorgmarkt is geen gewone markt, constateerde het Tilburg Law and Economics Center (TILEC) vorig jaar. Vaak is samenwerking tussen zorgorganisaties geboden in het belang van de client. Dit wordt ook gestimuleerd door zorgverzekeraars en het ministerie van VWS.
De balans tussen samenwerken en concurreren blijft in de VVT-sector een lastige. Volgens de mededingingsregels mag samenwerken niet als de concurrentie in het geding komt en waar die grens ligt, is niet altijd duidelijk. Een belangrijk onderdeel van het compliance programma is dan ook dat de NMa ‘guidance’, richting, geeft. Vooral op gebied van samenwerking in de zorgketen is grote behoefte aan meer leiding van de NMa, zodat de zorgorganisaties zelf kunnen bepalen of hun ketenafspraken de concurrentietoets doorstaan.
“Compliance zonder guidance gaat niet lukken,” stelt directeur Aad Koster van ActiZ. “Zorgorganisaties gaan niet experimenteren met samenwerkingsverbanden als er een miljoenenboete boven hun hoofd hangt.” Dat betekent volgens ActiZ dat de NMa meer en gerichter dan zij nu doet, vooraf uitspraken moet doen over ketensamenwerking.

Juist omdat op samenwerkingsgebied nog zoveel onduidelijk is, betreurt ActiZ nieuwe boetebesluiten van de NMa. Dat neemt niet weg dat de branche doorgaat met het programma van compliance en blijft vragen om meer guidance.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen