Bewegen en afvallen: positieve effecten versterken elkaar in strijd

Rijksuniversiteit Groningen
Wie voldoende lichaamsbeweging krijgt, heeft minder risico op diabetes type II. Ook wie afvalt, loopt minder kans de ziekte te krijgen. Maar het is met name de combinatie van bewegen en afvallen die het risico op diabetes reduceert. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Li Qin.

Dat meer bewegen en afvallen ieder afzonderlijk een gunstig effect hebben op het risico op diabetes is al geruime tijd bekend. Minder bekend is het samenspel tussen deze beide variabelen. Li Qin ging in internationale epidemiologische studies op zoek naar informatie over dit samenspel. Het onderzoek laat zien dat overgewicht een belangrijker risicofactor is dan gebrek aan lichaamsbeweging, maar ook dat de twee variabelen elkaar versterken. Extra aanwijzingen hiervoor vond Qin in de databank van een groot Chinees bevolkingsonderzoek, en in de resultaten van een Fins onderzoek naar diabetespreventie door gedragsverandering.

Ook ontdekte Qin dat tailleomvang in sommige gevallen meer vertelt over de kans op diabetes dan BMI. Hoeveel mensen moeten afvallen om de kans op diabetes te verminderen, verschilt per individu, zo blijkt verder. Regelmatige, matige lichaamsbeweging en wandelen verminderen het risico op diabetes aanzienlijk.

Li Qin (Kunming, China, 1982) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE.

Physical activity and obesity-related metabolic impairments: estimating interation from an additive model
Datum: 11 mei 2011
Promotie: mw. L. Qin, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Physical activity and obesity-related metabolic impairments: estimating interation from an additive model
Promotor(s): prof.dr. R.P. Stolk
Faculteit: Medische Wetenschappen
Bewegen en afvallen: positieve effecten versterken elkaar in strijd tegen diabetes