Studenten geneeskunde organiseren eigen cursus
ArrayVU medisch centrum
‘Van anatomie krijg je nooit genoeg’
Veel geneeskundestudenten hebben het gevoel dat ze te weinig anatomische kennis bezitten. Tijdens de bachelorfase van de opleiding tot basisarts wordt er in hun ogen te weinig tijd in de snijzaal doorgebracht. Bovendien zijn de groepen groot, waardoor een individuele student niet alles van dichtbij kan volgen. Reden voor acht derdejaars om daar verandering in te brengen. Met VUsap, VU studenten anatomie project, organiseren ze extra aandacht voor dissectie en anatomische kennis.
Sjoerd Timmermans (tutor thorax), Thomas Koedam (tutor extremiteiten, Violet de Gier (tutor abdomen), Kim Lie (tutor abdomen), Jorn Meekel (tutor thorax), Niek van Regteren (student-assistent) en Elsa Luttikhuizen (tutor extremiteiten).hebben niet te klagen over gebrek aan belangstelling. Er waren ruim drie keer zoveel aanmeldingen als beschikbare plaatsen voor de cursus anatomie .
Initiatiefnemer Niek Zondervan, Jorn Meekel, Sjoerd Timmermans, Kim Lie, Violet de Gier, Anneli Duits, Elsa Luttikhuizen en Thomas Koedam zijn ruim een jaar met de voorbereidingen bezig geweest. Ze volgden aanvullende cursussen, voerden zelfstandig dissecties uit en stelden practicumhandleidingen samen. Dit alles in nauwe samenwerking met Michael van den Emden, docent anatomie en Henk Groenewegen, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen en programmaleider van de bachelor. “Ik voelde me wel gestreeld dat studenten zich in mijn vak willen verdiepen. Natuurlijk wist ik al dat ze het vak hoog waarderen. Bij de beoordeling geven ze de practica ruim een 4 op een schaal van 5. En het klopt dat we relatief weinig anatomie is het programma hebben”, stelt Groenewegen.
Hij vindt het daarom een goede zaak dat de studenten zelf een cursus hebben opgezet. “Deelnemers onderscheiden zich van hun medestudenten en zijn beter voorbereid op de andere vakken als pathologie en heelkunde. Tenslotte is anatomie uiterst belangrijk voor het lichamelijk onderzoek en de interpretatie van radiologische beelden. Bovendien leren ze met anatomie de ’taal’ van de geneeskunde.” Groenewegen is zich er van bewust dat hij de studenten hiermee veel verantwoordelijkheid geeft. “Je geeft ze als het ware de sleutel van de snijzaal en dat ligt gevoelig. Maar je moet mensen vertrouwen geven.”
Aansluiting
Het programma van de anatomiecursus sluit naadloos aan bij de vaste onderdelen van VUmc-compas en is op een vergelijkbare manier opgezet. Zo is er een directe relatie tussen de theorie en de praktijk in de kliniek gelegd. Verschillende chirurgen komen aan het begin van de practica uitleg geven, bijvoorbeeld over de verschillende benaderingsroutes.
Inmiddels hebben de bestuursleden van VUsap vier studentassistenten opgeleid, die ieder een groep van vier studenten begeleiden. “We hebben de groepen opzettelijk zo klein gehouden zodat iedereen ook echt aan bod komt in de snijzaal. Tijdens de gewone anatomieles staan we met twaalf studenten om een lichaam en krijg je niet de kans om zelf dissecties uit te voeren en preparaten te maken”, vertelt Thomas Koedam, secretaris externus van VUsap. Er zijn vier cursussen: hoofd-hals, extremiteiten, abdomen en thorax die ieder twaalf weken duren. Elke week komen de studenten om 18.00 uur na de snijzaal voor de drie uur durende bijeenkomst.
In eerste instantie waren de initiatiefnemers bezorgd dat er onvoldoende belangstelling zou zijn. Het behalen van het examen levert tenslotte geen extra studiepunten op. “Maar het tegendeel bleek waar te zijn: er waren veel meer belangstellenden dan plaatsen. De bestuursleden van VUsap konden daarom de meest gemotiveerde studenten kiezen”, aldus Koedam.
bron:Â Nieuwsbank/ Tracer