Blinde kinderen “bekijken” museum met hun handen

Kijken met je handen – meestal is het streng verboden maar in het Museum Henriette Polak mag het voor één keer. Het Zutphense museum houdt 10 mei een ‘voel-rondleiding’ speciaal voor een groep blinde en slechtziende kinderen. Deze unieke actie is een initiatief van NSGK-kinderambassadeur Sander (11).

Kijken met je handen
Toen Sander in 2010 kinderambassadeur werd van NSGK, had hij één grote wens: dat musea toegankelijk worden voor blinde kinderen. “Ik kijk met mijn handen, maar omdat in musea heel veel dingen achter glas staan kan ik niets voelen. Dat vind ik erg jammer en dat wil ik graag veranderen.” NSGK pakte deze wens op en vroeg Museum Henriette Polak om een speciale rondleiding te organiseren voor Sander met zeven vrienden en klasgenoten.

Beelden
De kinderen gaan op de tast de beeldencollectie van het museum bekijken. Zo ervaren ze op welke manieren een beeldhouwer zijn beeld vorm kan geven. Zo zijn er gladde en ruwe oppervlakken en geeft de ene kunstenaar zijn onderwerp grof weer, terwijl ander juist fijn werkt. Naast beelden uit de vaste collectie zullen ook werken uit de tentoonstelling van kunstenares Natasja Bennink aan bod komen. Deze beelden mogen de kinderen zelfs zonder beschermende handschoentjes aan aanraken. Het is voor het eerst dat het Museum Henriette Polak dit doet.

NSGK
NSGK helpt kinderen en jongeren met een handicap om zich zo volwaardig mogelijk te ontwikkelen. “Kunst en cultuur horen daarbij, maar veel culturele uitjes zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap”, zegt NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg. “Daarom heeft NSGK zich sterk gemaakt om Sanders wens uit te laten komen. We zijn blij met de medewerking van Museum Henriette Polak en we hopen dat nog veel musea dit voorbeeld zullen volgen.”

Bron: NSGK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen