Onderzoek naar internetcursus voor verlegen jongeren

Array

Wat vinden jongeren van een cursus om verlegenheid te overwinnen via internet?
Bijna iedereen is wel eens verlegen of voelt zich wel eens onzeker in een groep mensen. Zo kan je je bijvoorbeeld zorgen maken om ‘af te gaan’ in ogen van anderen; of dat je bang bent dat mensen ‘op je neer kijken’, je ‘raar’ vinden, of je ‘afkeuren’. Soms is dit niet zo hevig en zul je mee blijven doen, maar het kan ook zijn dat het wel hevig is en je minder meedoet op school, sport of uitgaan. Als je hier last van hebt, heb je waarschijnlijk ook moeite met alle andere dingen waarbij je aandacht van andere mensen kan krijgen, zoals telefoneren, uitgaan, reizen met openbaar vervoer, feestjes etc. Elke vorm van sociaal contact of zelfs het idee aan sociaal contact kan dan al een angst oproepen waardoor je dit soort situaties zo veel mogelijk gaat vermijden. Hierdoor kun je je veel minder in sociale situaties vertonen en daardoor heel eenzaam worden. Deze vorm van extreme verlegenheid komt veel voor in de bevolking, naar schatting bij ongeveer 12% van alle mensen in Nederland.

Heb jij ook last van een paar van de bovengenoemde dingen?
Dan is dit onderzoek misschien wat voor jou.

Verlegenheid Onder Controle
De afdeling Klinische Psychologie ontwikkelde een cursus “Verlegenheid Onder Controle”. We verwachten dat het kan helpen om verlegenheid en/of angstige gevoelens te overwinnen. Wij willen ook vragen beantwoorden als: hoe kunnen we jongeren het beste helpen? wat vinden jongeren van een internet cursus om verlegenheid te overwinnen?Hoe ervaren ze de cursus? Helpt het hen om hun verlegenheid en angsten te verminderen?

De cursus bestaat uit zelfhulpmateriaal dat op internet geplaatst is en via een website kan worden bekeken. Het is gericht op situaties waarin de verlegenheid optreedt en de gedachten die je daarbij hebt. Je krijgt oefeningen waarmee je kunt werken aan het overwinnen van de verlegenheid en de angstopwekkende gedachten. Dat hoef je niet helemaal alleen te doen want je krijgt een coach die jou via e-mail helpt de opdrachten door te werken.

Iedereen kan meedoen die:
• tussen de 13 en 18 jaar oud is
• last heeft van verlegenheid
• graag iets aan deze klachten wil doen
• bereid is hier dagelijks gedurende 5 weken tijd aan te besteden
• beschikt over een computer met internet
• toestemming heeft van ouders

Recente artikelen