Factsheets kwaliteitscriteria scoliose per ziekenhuis openbaar

Array

De Vereniging van scoliosepatienten heeft vandaag factsheets met gegevens over 2010 op haar website geplaatst waardoor patienten inzicht krijgen in de naleving van de ‘Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose’ door ziekenhuizen. De kwaliteitscriteria bevatten normen voor de behandeling van scoliose en deze zijn in 2010 vastgesteld. In de kwaliteitscriteria is ook een ‘Algemeen diagnose- en behandelschema scoliose’ opgenomen.

Scoliosepatienten hebben nu informatie over de naleving van kwaliteitscriteria per ziekenhuis ter beschikking die hen ondersteunt bij de keuze van behandelaars en ziekenhuizen en bij het toetsen van de behandeling. De vereniging zet hiermee een grote stap naar transparantie en kwaliteitsverbetering van de scoliosezorg in Nederland. De factsheets zijn opgenomen op de website van de vereniging (www.scoliose.nl) onder scoliose/behandeling.

Doel
De factsheets geven vanuit patientperspectief voor het eerst inzicht in kwaliteitsaspecten van de behandeling van scoliose per ziekenhuis waar scoliosebehandeling plaatsvindt. ‘Met de introductie van de factsheets biedt de vereniging voor het eerst unieke keuze-informatie aan scoliosepatienten’ luidt de conclusie van Henk Buter, voorzitter van de vereniging. ‘Doordat patienten nu beter zijn geïnformeerd, versterkt dat hun positie in de relatie met behandelaars, ziekenhuizen en ziektekostenverzekeraars’.

Charlotte Bethlem, bestuurslid van de vereniging, onderstreept het belang van een goede informatie voor patienten: ‘Het betreft complexe zorg en daarvoor is nu voor het eerst een goede set informatie per ziekenhuis beschikbaar. Ook verzekeraars kunnen dit als leidraad gebruiken bij hun zorginkoop’.

Inhoud
De factsheets zijn gebaseerd op de in 2010 door de vereniging uitgebrachte ‘Algemene kwaliteitscriteria behandeling scoliose’. In de factsheets worden de eisen die zijn gesteld aan onderzoek, diagnosestelling en behandeling vergeleken met de gegevens over 2010, die door het ziekenhuis zelf zijn verstrekt. Er wordt informatie verstrekt over procedures voor onderzoek, communicatie, organisatie en aanbod van de zorg door ziekenhuizen, de samenstelling van het multidisciplinair behandelteam en de daaraan te stellen eisen. De factsheets geven ook inzicht in de ervaring van behandelaars, ondermeer door het minimum aantal jaarlijks te behandelen patienten en het aantal jaarlijks uitgevoerde scolioseoperaties per orthopedisch chirurg weer te geven.

Werkwijze
Begin 2011 hebben de operatief/conservatief behandelende ziekenhuizen (OCBZ) en de conservatief behandelende ziekenhuizen (CBZ) een – voor een OCBZ dan wel voor een CBZ opgesteld – factsheet toegestuurd gekregen met het verzoek de factsheet zelf in te vullen met gegevens over 2010. Op deze wijze is te zien in hoeverre het desbetreffende ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging. De factsheets bevatten de door het ziekenhuis zelf ingevulde gegevens en zijn zonder bewerking van de vereniging op de site geplaatst. De informatie in de factsheets vormt een basis voor verder onderzoek naar de behandeling van scoliosepatienten in Nederland. De vereniging heeft het voornemen om op regelmatige basis de ziekenhuizen te vragen naar de actuele stand van zaken van de op de factsheets vermelde kwaliteitscriteria.

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn ca. 60.000 patienten, 6.500 patienten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2008 570 (1998: 400) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er ca. 1.000 nieuwe patienten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, indien de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek Scoliose, de meest gestelde vragen (www.scoliose.nl).

Bron: Vereniging van scoliosepatienten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen