Zelfmanagement timmert aan de weg in 2011

Array

Het Landelijke Actieprogramma Zelfmanagement (LAZ) laat ook in 2011, het derde programmajaar, flink van zich horen. Dit jaar staan proefimplementaties om meer kennis op de doen over de werkzame onderdelen van zelfmanagement centraal. Ook is eind april de vernieuwde website de lucht in gegaan.

Op de nieuwe website vinden professionals nog meer nieuws, ontwikkelingen, praktijkervaringen en tools om zelfmanagement in de praktijk bij chronisch zieken toe te passen. De nieuwe site is niet alleen overzichtelijker en praktischer geworden, maar ook veel interactiever. Organisaties kunnen er hun eigen ervaringen met zelfmanagement delen met anderen of vragen stellen. Patientenorganisaties en zorgverleners vinden er ook pasklare informatie, waarnaar ze hun patienten kunnen doorverwijzen of die ze zelf kunnen gebruiken. Denk aan handvatten bij zelfmanagement, een stappenplan, tips en handige links.

Praktijkervaringen
Het LAZ stimuleert het zelfmanagement van chronisch zieken. Het versterken van de patient en het toerusten van de zorgverlener staan centraal in het meerjarige programma. Dit jaar spelen de proefimplementaties (pilots) een prominente rol. Het doel is meer kennis op te doen over de werkzame principes, effecten, succes- en faalfactoren van de zelfmanagementinterventies in de praktijk. Het resultaat is praktische informatie waar professionals direct mee aan de slag kunnen. Het LAZ voert zestien praktijkervaringen uit, waarvan er nu zeven zijn gestart. De vorderingen zijn te volgen op www.zelfmanagement.com/praktijkervaringen/

Het Landelijke Actieprogramma Zelfmanagement is een meerjarige programma in opdracht van het ministerie van VWS. De NPCF en zeven categorale patientenorganisaties zijn inhoudelijk opdrachtgever, het CBO is uitvoerder.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen