Apigenin stopt groei borstkanker

Array

Apigenin, is een bioflavonoid dat onder andere in peterselie zit. Het zorgt ervoor dat de cellen die borstkanker veroorzaken zich niet vermenigvuldigen en ook niet verder groeien. Maar apigenin zit ook in andere plantaardige producten. Apigenine is ook terug te vinden in peterselie, selderij, appels, sinaasappels en noten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van celbioloog Maikel Peppelenbosch van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De onderzoekers raden leukemiepatienten af om grote hoeveelheden capsules met apigenin te slikken.

Van apigenin werd al eerder bekend dat het de groei van twee types leukemiecellen tegen zou gaan. De stof heeft echter een keerzijde: ze vermindert het effect van het bekende chemotherapiemedicijn vincristine in leukemiecellen. Dat betekent dat de patienten onder invloed van deze stof niet goed reageren op de chemotherapie. Of dit ook het geval is bij chemotherapie die bij borstkanker wordt ingezet is onbekend.

Apigenine wordt niet zo efficient in de bloedbaan opgenomen en onduidelijk is hoeveel er gegeten moet worden alvorens het effect heeft.Salman Hyder, onderzoeker van de Amerikaanse University of Missouri-Colombia zegt dat deze ontdekking een grote invloed kan hebben voor vrouwen met borstkanker die een hormoonbehandeling ondergaan, omdat het bekend is dat sommige hormonen de de ontwikkeling van borsttumoren versnelt. Het blijkt dat apigenin de vorming van nieuwe bloedvaten blokkeert, zodat de tumoren niet verder kunnen groeien.De onderzoekers stelden een aantal ratten met een vorm van borstkanker bloot aan apigenine, een stofje dat ook in peterselie zit. De ratten die aan het stofje waren blootgesteld, ontwikkelden minder tumoren dan de ratten die geen apigenine hadden gekregen. Ook werd de groei van het aantal tumoren vermindert. Apigenin stopt de borstkanker niet. Welke dosis apigenin een mens nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken moet nog verder onderzocht worden.

Bron: Scientas

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen