Evenwichtsonderzoek brengt reis naar Mars weer stapje dichterbij

Array

Als de mens ooit naar Mars wil reizen, moet er een oplossing gevonden worden voor de problemen met het evenwichtssysteem waar astronauten mee te kampen hebben. In zijn doctoraatsthesis legt Kristof Buytaert (Universiteit Antwerpen) een deeltje van de puzzel.

Het menselijk evenwichtssysteem wordt door velen als het zesde zintuig beschouwd, maar in tegenstelling tot de overige vijf zintuigen is het evenwichtssysteem nog lang niet tot in de fijnste details gekend. Een beetje vreemd, want meer dan twintig procent van de mensen wordt in zijn of haar leven met duizeligheid geconfronteerd, te wijten aan problemen met het evenwichtssysteem. De impact op het sociale en professionele leven van mensen is niet te onderschatten.

Een verstoring van het evenwichtssysteem speelt ook een cruciale rol in de lucht- en ruimtevaart. “In de luchtvaart is vijftien procent van de fatale ongevallen met vliegtuigen toe te schrijven aan desorientatie bij piloten”, vertelt Kristof Buytaert. “De deconditionering of aftakeling van de evenwichtsreflexen spelen een cruciale rol in de problemen waarmee de meeste astronauten te kampen hebben tijdens en na een verblijf in de ruimte.”

Otolietsysteem

In zijn doctoraatsthesis focuste de Antwerpse onderzoeker op het otolietsysteem. Dat ‘onderdeeltje’ van het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en is verantwoordelijk voor de detectie van lineaire versnellingen en kantelingen van het hoofd. Buytaert bestudeerde de gevolgen van een langdurig verblijf in de ruimte op dat otolietsysteem.

“Door de astronauten bloot te stellen aan artificiele zwaartekracht kunnen we de problemen met het evenwichtssysteem grotendeels tegengaan”, concludeert Buytaert. “Dat is van cruciaal belang in de verdere verkenning van het heelal. Als de mens ooit op Mars geraakt, zou het op zijn zachtst gezegd jammer zijn dat hij totaal gedesorienteerd is of zelfs flauw valt.”

Die kennis is ook op aarde belangrijk voor mensen met evenwichtsproblemen en voor patienten die lange tijd in bed moeten blijven. Buytaert: “Hun problemen zijn vaak analoog met de problemen waarmee astronauten tijden en na een ruimtevlucht geconfronteerd worden. Mijn doctoraal onderzoek heeft ons meer inzicht gegeven in hoe we patienten met evenwichtsklachten beter kunnen onderzoeken en daardoor dan ook beter kunnen behandelen.”

Bron: UA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen