Incontinentie voor een deel te verminderen of zelfs te voorkomen


Toiletgang bij dementie

Incontinentie bij dementie is niet altijd te voorkomen. Tegelijkertijd hebben ouderen met dementie in zorgcentra vaak onnodig last van incontinentie. Door vroege signalering en diagnostiek is het mogelijk om incontinentie voor een deel te verminderen of zelfs te voorkomen. De inbreng van verzorgenden en andere medewerkers in zorgcentra is daarbij onmisbaar.

Toiletgang bij dementie legt uit wat goede zorg bij incontinentie is. Het biedt praktische handvatten om onnodige incontinentie in zorgcentra terug te dringen en zo de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen met dementie te verbeteren. Helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen kunnen met dit boek direct aan de slag om de hulp bij toiletgang beter, sneller en met respect en aandacht voor de client te laten verlopen. Mantelzorgers kunnen leren hoe incontinentie ontstaat en welk gedrag daarbij hoort.

Dr. Paul van Houten is als specialist ouderengeneeskunde werkzaam in Zonnehuisgroep Amstelland. Hij publiceerde in 2008 een proefschrift over de relatie tussen toiletvaardigheden en in zorgcentra. Hij is tevens een van de samenstellers van de Richtlijn `Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen’ (2010). Aliette Jonkers werkt als zelfstandig medisch journalist en schrijft voor vakbladen in de gezondheidszorg. Ouderenzorg is een van haar specialisaties.

Auteur: Paul van Houten, Aliette Jonkers
Aanvulling: 1e druk
Bestemd voor:Verzorgenden en verpleegkundigen, mantelzorgers

Speciale boekenactie Dag van de Verpleging:
Bestel het boek Toiletgang bij dementie en betaal geen verzendkosten

1 exemplaar: € 12,50

Bron:  Elsevier Gezondheidszorgs

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen