Preventief meten van bloeddruk voorkomt hartziekten en beroertes

Array

Op Wereld Hypertensie Dag, 17 mei aanstaande, wordt aandacht gevraagd voor het onder controle krijgen en voorkomen van hypertensie (hoge bloeddruk). Door het preventief meten van de bloeddruk kunnen hartziekten en beroertes voorkomen worden. Eén op de vier mensen heeft echter last van het witte-jassen syndroom. De doktersomgeving kan zorgen voor stress en een hogere bloeddruk op dat specifieke moment. Met de introductie van de nieuwe Braun TrueScan BPW4100 komt een bloeddrukmeter beschikbaar waarmee thuis gemakkelijk metingen kunnen worden gedaan.

Een recente studie toont aan dat een hoge bloeddruk of hypertensie de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes is. Hypertensie treft momenteel meer dan een miljard mensen wereldwijd[i]. Dit betekent dat één op de drie volwassenen aan deze ziekte lijdt, wat neerkomt op drie miljoen mensen in Nederland. Daarnaast is het aantal personen met overgewicht de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Tegenwoordig kampen vijf op de tien mannen en vier op de tien vrouwen in Nederland met overgewicht en dit is een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk. Op Hypertensie Dag wordt aandacht gevraagd voor deze ziekte en de preventie daarvan. Het thuis meten van de bloeddruk is een stressvrije, betrouwbare manier om de bloeddrukwaarden onder controle te houden.

Iedereen zou zijn waarden moeten kennen.
“Veel hartziekten kunnen worden voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Daarom zou iedereen zijn waarden moeten kennen en regelmatig zijn bloeddruk moeten meten,” aldus dr. Bernard Weaber, professor en hoofd van de afdeling Clinical Pathophysiology and Medical Teaching aan de faculteit Geneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis in Lausanne, Zwitserland. “Het wordt steeds belangrijker om thuis uw bloeddruk te meten om arteriele hypertensie of een hoge bloeddruk te kunnen opsporen en behandelen. Mijn ervaring leert me dat men zich minder gestrest voelt als de bloeddruk thuis wordt gemeten en de hoge nauwkeurigheid van veel van de huidige bloeddrukmeters biedt de consumenten gemoedsrust.”

Bloeddrukmeter voor thuisgebruik
De nieuwe en klinisch geteste bloeddrukmeter van Braun, de TrueScan BPW 4100, wordt bediend met één grote knop.  Het makkelijk leesbare LCD scherm geeft de bloeddrukwaarden weer volgens een classificatie op basis van richtlijnen gepubliceerd door de Europese Hypertensievereniging en de Wereldgezondheidsorganisatie. Een makkelijk positioneringsysteem zorgt ervoor dat de gebruiker de monitor altijd ter hoogte van het hart houdt vóór en tijdens het meten.

De bloeddrukmeter kan worden gebruikt om een onregelmatige hartslag op te sporen en geeft een gemiddelde van de metingen van de laatste zeven dagen. Deze gegevens kan men gemakkelijk met de arts delen. De band van de meter past iedereen en de bloeddruk wordt gemeten tijdens het opblazen, dit zorgt voor zachtere en rustigere metingen. De Braun TrueScan BPW 4100 is vanaf nu verkrijgbaar bij de drogisterij en groothandel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen