Niet-belastend hersenonderzoek verbetert zorg aan pasgeborenen

Array

Als bij pasgeboren baby’s vitale functies als hartslag en ademhaling verstoord raken, lopen zij risico op hersenschade. Het monitoren van hersenfunctie is dan zeer belangrijk. Uit onderzoek van promovendus Henk ter Horst blijkt dat gebruik van de technieken amplitude-integrated EEG (aEEG) en near infrared spectroscopy (NIRS) kan helpen bij het herkennen en behandelen van hersenschade.

Om een aEEG af te nemen, worden drie elektroden op het hoofd van de pasgeborene geplaatst. Dit is een niet-belastende onderzoeksmethode, waarmee onder meer hersenactiviteit, slaap-waakritme en epileptische activiteit in kaart kunnen worden gebracht. Bij NIRS kan met behulp van infrarood licht de balans tussen zuurstofaanbod en -verbruik in de hersenen in kaart gebracht worden. Ook dit is voor de pasgeborene niet belastend.

De aEEG-techniek blijkt een bijdrage te leveren aan het hersenonderzoek bij baby’s die bij de geboorte zuurstofgebrek hebben opgelopen. Maar ook in andere gevallen kan aEEG nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een hartafwijking of een ernstige infectie. Als ook NIRS wordt gebruikt, kunnen artsen een scherpere diagnose stellen en de behandeling mogelijk verder verbeteren.

Henk ter Horst (Sneek, 1967) studeerde geneeskunde te Amsterdam, waar hij zich ook specialiseerde tot kinderarts. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Ter Horst blijft ook na zijn promotie werken als kinderarts-neonatoloog in het UMCG.

Rijksuniversiteit Groningen
Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns
Datum: 25 mei 2011
Promotie: dhr. H.J. ter Horst, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns
Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos
Faculteit: Medische Wetenschappen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen