Ziekenhuizen werven co-patiënten

Array
Om de communicatie tussen patienten en zorgverleners te verbeteren wordt binnenkort in verschillende academische, topklinische en algemene ziekenhuizen het co-patientschap getest. Co-patienten zijn vrijwillige communicatieverbeteraars die de
zorg en communicatie tijdens ziekenhuisbezoeken door de ogen en oren van patienten meebeleven.
Zij moeten ervoor zorgen dat hun patienten zich beter begrepen, gesteund, gerespecteerd en beschermd voelen. Als de test slaagt kan het co-patientschap op grotere schaal worden ingezet.
De deelnemende ziekenhuizen ErasmusMC Rotterdam, MUMC+ Maastricht, Jeroen Bosch
Ziekenhuis Den Bosch, Kennemer Gasthuis Haarlem, VieCuri Venlo en Röpcke Zweers Hardenberg zijn een campagne gestart om co-patientvrijwilligers te werven. Deze nieuwe vrijwilligers moeten zich in hun patienten kunnen verplaatsen, zodat zij de verwarring, verwondering, voldoening of verbijstering over de zorg en communicatie kunnen meevoelen.
co-pati
Hoe co-patienten hun bezoekervaringen kunnen omzetten naar het verbeteren van de zorgkwaliteit voor hun patienten, wordt ze door stichting ZoBeter geleerd. Deze stichting voor zorgverbeterende communicatie heeft het co-patientschap in de praktijk ontwikkeld. “Wanneer je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent, raak je van slag. Of je nu huisvrouw, consultant of arts bent”, stelt Etienne Tiessen van stichting ZoBeter. “Je merkt ineens hoe moeilijk het is dingen te begrijpen of goed onder woorden te brengen en alert te zijn op wat er om je heen gebeurt. Je wilt als patient aandacht en duidelijkheid van zorgverleners, maar die staan wel door de ontwikkelingen in de zorg meer en meer onder druk. Wat de communicatie met en aandacht voor de patient juist niet ten goede komt. Daarom moeten er co-patienten komen om patientervaringen goed te laten doordringen bij de zorgverleners.”
Tiessen legt uit, dat co-patienten direct actie kunnen ondernemen en ervaringen van patienten duidelijk kunnen terugkoppelen naar hun zorgverleners. “Ziekenhuizen willen van deze vorm van feedback leren, omdat uit onderzoek blijkt dat slechte communicatie tot patientonveilige situaties leidt en goede communicatie in betere zorgresultaten resulteert”, aldus Tiessen.Het pilotonderzoek wordt geevalueerd door IQ healthcare, het wetenschappelijke instituut van
UMC St Radboud Nijmegen en mede mogelijk gemaakt door Achmea, VGZ, MSD, Roche en Winvision.
Mensen die als co-patientvrijwilliger de zorgcommunicatie willen helpen verbeteren, kunnen
deze week online de co-patient zelftest doen op www.zobeter.nl/zelftest

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen