Minder last van hooikoorts dankzij Pollen app

Pollennieuws voor hooikoortspatienten
Hooikoortspatienten kunnen voortaan eenvoudig zelf vaststellen voor welke pollen ze allergisch zijn: de iPhone-app Pollennieuws biedt hen nu de mogelijkheid om in een logboek hun klachten bij te houden en die te vergelijken met de kalender met actieve pollen. Ze kunnen dan hun activiteiten daarop aanpassen, en zo hun klachten aanzienlijk verminderen.

Droge, zonnige vooruitzichten: niet iedereen is onverdeeld gelukkig met een dergelijke weersvoorspelling. Een op de vijf Nederlanders heeft hooikoorts en voor hen staan droge, zonnige dagen gelijk aan niesbuien, tranende ogen en vaak ook extra vermoeidheid. Voor hen ontwikkelden biologen Maurice Martens en Herman van Wissen van de Radboud Universiteit de app Pollennieuws.
Maurice Martens: ‘Het logboek helpt je een patroon te ontdekken in je hooikoortsklachten. Door die te vergelijken met de pollenkalender, kun je zien welke bloeiende bomen, grassen of kruiden jouw klachten veroorzaken. Ook kun je je logboekgeschiedenis aan je huisarts laten zien, zodat die je medicijnen kan aanpassen aan de aard en het verloop van de klachten.´

Behalve het logboek biedt de app ook een landkaart met dagelijks vernieuwde pollenverwachtingen, het pollenjournaal en diverse filmpjes. Verder kunnen hooikoortspatienten hun klachten vergelijken met die van andere hooikoortspatienten, in hun eigen regio én landelijk.

De vernieuwde versie van Pollennieuws is ontwikkeld dankzij een innovatiebijdrage van Zorgverzekeraar VGZ. Jacqueline Batenburg, programmamanager Zorginnovatie bij VGZ: ‘We helpen mensen graag om zelf grip te houden op hun gezondheid. De Pollennieuws-app is daarbij een prima hulpmiddel.’
De applicatie Pollennieuws 3.0 is nu beschikbaar in de Apple Store.

Meer informatie: www.pollennieuws.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen