VU opent fototentoonstelling: 130 jaar VU-gebouwen

Array

Bouw VU-campus in Buitenveldert In 1945-1950 barste de VU uit de stadspanden in de binnenstad. De snelle groei van het aantal studenten noodzaakten tot een rigoureuze aanpak: de bouw van een campus in Buitenveldert. De aankoop van 11 hectare (later zou dat 18 worden) grond halverwege de jaren vijftig leek ruim voldoende om op termijn de gehele universiteit, inclusief een academisch ziekenhuis, te huisvesten. In 1964 werden het Academisch Ziekenhuis en het Bètagebouw als eerste gebouwen voltooid.De Vrije Universiteit Amsterdam bestaat 130 jaar. In de fototentoonstelling Bouwstenen voor Kennis, Verleden, heden & toekomst VU-campus vertellen fotopanelen op het campusterrein het verhaal van 130 jaar VU-gebouwen. René Smit, voorzitter van de VU, opent 24 mei samen met Ronald Giphart, Schrijver op Locatie, de tentoonstelling met beelden van de VU-gebouwen van vroeger tot nu.

Van Kleine Komedie en Keizersgracht tot Zuidas
Op de campus van de VU zijn de fotopanelen te zien met beelden van de VU-gebouwen van vroeger tot nu. Van de eerste colleges in de Kleine Komedie (toen nog Schotse Zendingskerk) in 1880 tot en met de nieuwste gebouwen ACTA en Initium en het binnenkort te openen kankerdiagnostischcentrum van VUmc-CCA.. De tentoonstelling biedt ook een doorkijk naar de toekomst van de VU-Campus in het Kenniskwartier, op de Zuidas.

Achter elke muur zit een verhaal
Bouwstenen voor Kennis is niet alleen een tentoonstelling over gebouwen. Ook enkele gebruikers van de gebouwen staan centraal. Met portretfoto’s en daaraan gekoppelde interviews komt u meer te weten over wat zij bij de VU doen. Met portretfoto’s en daaraan gekoppelde interviews komt u meer te weten over wat zij bij de VU doen. In korte filmpjes, die bezoekers ter plekke op hun smartphone kunnen bekijken door de QR’s op de panelen te scannen, vertellen zij waar ze zich mee bezighouden. De filmpjes zijn binnenkort ook te zien op de website van de VU.

Tentoonstellingsbrochure
De tentoonstelling is van 25 mei t/m 30 september buiten op het vrij toegankelijke VU-campusterrein te bekijken. De tentoonstellingsbrochure is gratis af te halen bij de receptie in het Hoofdgebouw (De Boelelaan 1105, geopend: maandag t/m vrijdag: 07.00 – 23.00 uur en zaterdag: 08.00 – 16.00 uur) en binnenkort ook te downloaden via de website van de VU.

Recente artikelen