Doorlichting van structuur van 65 zorgketens voor CVA-patiënten: stagiairs gevraagd

Array

In Nederland bestaan 65 samenwerkingsverbanden voor zorg aan patienten met een beroerte ofwel CVA. De structuurkwaliteit van die ketens is te meten op basis van een aantal indicatoren:
1. de aanwezigheid van one point of decision over taakverdeling tussen de partners
2. een geaccepteerde machtsverdeling tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en thuiszorg
3. de aanwezigheid van up-to-date multidisciplinaire richtlijnen, verwijscriteria, verantwoordelijkheidstoedeling en zorgpaden
4. de aanwezigheid van kwaliteitsborging voor het juist gebruik van richtlijnen en zorgpaden
5. de aanwezigheid van een gezamenlijk digitaal gezondheidsdossier voor professionals en patienten
6. de betrokkenheid van patienten bij het vormgeven van de keten.
7. de betrokkenheid van de ambulancedienst in  de CVA-keten, die verantwoording draagt voor prehospitale trombolyse.

Om het bericht kort te houden noem ik slechts deze zeven indicatoren, die te scoren zijn op een vijfpunts-schaal van bijvoorbeeld helemaal niet aanwezig tot volledig aanwezig. Revalidatie-arts Anne Visser-Meily van het UMC Utrecht en De Hoogstraat en ondergetekende hebben het plan opgevat om met een groep studenten de structuurkwaliteit van die 65 zorgketens te onderzoeken.

Studeert u geneeskunde, gezondheidswetenschappen, verplegingswetenschappen of doet u een vergelijkbare studie? Wilt u die 65 bezoeken en samen met andere studenten komen tot een verslag? Anne Visser en ik organiseren graag eind februari 2012 een congres over de structuurkwaliteit van CVA-zorgketens. U bent dan de keynote- speaker die met uw bevindingen het congres opent. Heeft u belangstelling? Kunt u in de zomer of het vroege najaar starten? Stuur dan een mail naar Annet Esser, secretaresse van ondergetekende, op [email protected].

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen