Effectieve thuisbehandeling tegen zonneallergie ontwikkeld
ArrayEen nieuw medisch apparaat is mogelijk een oplossing voor zonneallergie. Een paar minuten thuis behandeld worden met UV-straling is erg effectief tegen deze lastig te behandelen aandoening, zo blijkt uit een recent Nederlands onderzoek.
“Mensen met ernstige zonneallergie moeten nu voor behandeling naar het ziekenhuis. Vaak wel zes weken lang, twee tot of drie keer in de week. Dat is voor veel mensen lastig en belastend”, aldus Dr. Thomas Rustemeyer van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is één van de artsen die het onderzoek naar de effectiviteit van de SunshowerMedical heeft geleid. “Dit apparaat is thuis heel eenvoudig te gebruiken en het verbetert de levenskwaliteit van patienten aanzienlijk”, vertelt hij enthousiast.
Overgevoelig voor zonlicht, met sterk jeukende rode bultjes en kleine blaasjes? 2,5 Miljoen mensen in Nederland (15%) zal ook dit jaar weer last krijgen van zonneallergiei. Voor de meeste mensen zijn deze klachten het ergst in het voorjaar en vroege zomer, als de zon elke dag feller wordt. Voor sommigen van hen zijn de klachten zo erg dat het hun dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Dagelijks een geringe hoeveelheid UVB straling zorgt ervoor dat de huid van zonneallergie patiënten heel geleidelijk weerstand opbouwt. Het helpt de gevoelige huid te wennen bij blootstelling aan het natuurlijke zonlicht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat UV lichttherapie thuis effectief, patiëntvriendelijk, gemakkelijk, langdurend en veilig is bij mensen met matige tot ernstige zonneallergie.
In 2010-2011 is wetenschappelijk onderzoek gedaan onder leiding van dr. Pavelii met medewerking van dr. Rustemeyeriii. In dit onderzoek zijn twee groepen met elkaar vergeleken. EeÌn groep kreeg de gebruikelijke lichttherapie in het ziekenhuis, de andere groep maakte thuis gebruik van een UV lichtapparaat tijdens het douchen.
Resultaten
“Op basis van de bevindingen van de deelnemende patiënten en de huidmetingen die wij hebben gedaan, kunnen wij constateren dat beide behandelingen (thuis en in het ziekenhuis) effectief zijn en hebben geleid tot verbetering van de levenskwaliteit van patiënten. Beide behandelingen leidden tot de vermindering van de ernst van zonneallergieâ€, aldus dr. Pavel. “Er zijn opmerkelijke verschillen; patiënten die gebruik maakten van UV lichttherapie thuis waardeerden hun levenskwaliteit direct na de zomer veel beter, omdat zij ook tijdens zonloze dagen hun UV lichtgewenning voort konden zetten. Het gemak van de behandeling thuis kreeg een significant hogere waardering dan de behandeling in het ziekenhuis. Door het dagelijks gebruik houdt het positieve effect van lichttherapie veel langer aan. En tot slot de UVB dosis waar de patiënten thuis aan blootgesteld zijn, was aanzienlijk lager (18%) dan de dosis van de UVB apparaten in het ziekenhuis.†De resultaten van dit onderzoek zijn in november 2011 gepubliceerd in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.
UV lichtapparaten voor thuisgebruik
DermaSun Medical ontwikkelt en verkoopt UV lichtapparaten voor thuis. De apparaten hebben een lage stralingsintensiteit en voornamelijk UVB straling. Zowel qua veiligheid als gebruiksgemak zijn de apparaten ontworpen voor de behandeling van diverse huidaandoeningen. In het bijzonder voor patiënten met matige tot ernstige zonneallergie, psoriasis en eczeem. De apparaten zijn uitvoerig getest en zijn veilig en effectief bevonden in recente medisch-wetenschappelijke studies. Alle modellen hebben het KEMA keurmerk en voldoen aan de strenge Europese richtlijnen (CE). Lichttherapie is al jaren een succesvolle methode bij de behandeling van chronische huidaandoeningen. Maar patiënten ervaren een lichttherapiekuur in het ziekenhuis vaak als erg intensief, zeer belastend voor het dagelijkse leven. Na afloop van de kuur is het positieve effect vaak na een maand of twee verdwenen. En de dosis UVB licht uit de ziekenhuisapparaten, is dusdanig hoog dat herhaald gebruik de kans op huidkanker kan vergroten.
‘Mensen met ernstige zonneallergie moeten nu voor behandeling naar het ziekenhuis. Vaak wel zes weken lang, twee tot of drie keer in de week. Dat is voor veel mensen lastig en belastend’, aldus Dr. Thomas Rustemeyer van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is één van de artsen die het onderzoek naar de effectiviteit van de SunshowerMedical heeft geleid. ‘Dit apparaat is thuis heel eenvoudig te gebruiken en het verbetert de levenskwaliteit van patienten aanzienlijk’, vertelt hij enthousiast.
De SunshowerMedical is een langwerpig geval, bestaande uit drie grote lampen, die heel fel schijnen. Er komt UVB-licht uit, een bestanddeel van zonlicht waar je bruin van wordt, maar wat bij hoge dosissen ook erg ongezond kan zijn. Volgens Iwan van Vijfeijken, managing director van SunshowerMedical, hoeven gebruikers daar niet bang voor te zijn. ‘Het apparaat is heel veilig voor huiselijk gebruik. Er komt een zeer lage dosis UV-straling uit de lampen. Tien minuten voor de SunshowerMedical komt qua dosis UV-licht overeen met drie minuten in de felle zon, een dosis waarbij normale mensen niet verbranden.’
Mensen met zonneallergie kunnen de SunshowerMedical in hun douche laten ophangen om zich regelmatig tijdens het douchen enkele minuten te laten bestralen met UV-licht.
Dat UVB-licht helpt tegen zonneallergie is al langer bekend. Zonneallergie treedt op wanneer mensen aan het begin van de zomer of vers op hun vakantielocatie blootgesteld worden aan felle zon. Hun huid is daar dan nog niet aan gewend, waardoor het erg rood kan worden, gaat jeuken of er pukkeltjes of blaasjes verschijnen. De mate van klachten verschilt sterk per persoon. Bij sommige mensen is het zo erg dat ze de zon helemaal vermijden uit angst voor ondraaglijke jeuk of gênante rode plekken. ‘De meeste mensen krijgen voor het eerst te maken met zonneallergie tussen hun twintigste en dertigste jaar’, legt Rustemijer uit. ‘Het is de meest voorkomende huidaandoening. Zo’n 10 tot 20 procent van de bevolking heeft het, vrouwen vaker dan mannen en mensen in koude landen vaker dan mensen in zonnige landen. Het kan een grote impact hebben op iemands leven. Ernstige zonneallergie is echt een sociale handicap. Patienten krijgen een aversie tegen mooi weer.’
Behandeling voor zonneallergie is moeilijk. Een veelgebruikt medicijn is cortisol, in pillen of in crème, en anti-malariamedicijnen. Maar beide middelen brengen vervelende bijwerkingen met zich mee. Ook kunnen mensen zich in het ziekenhuis laten behandelen met UV-licht. Dan moeten patienten enkele weken, voordat ze op vakantie gaan naar een warm land, zich een paar keer per week zich beschijnen met UVB-licht. De eerste keer slechts een seconde en iedere keer iets langer. UV-hardening heet dat en het blijkt goed te werken. Maar het is een hele belasting om steeds naar het ziekenhuis te moeten en als na afloop van de behandeling er een tijdje nauwelijks zon is, is het effect van de therapie weg en moet het opnieuw.
Met de SunshowerMedical kan precies hetzelfde als in het ziekenhuis, volgens de artsen. Maar met het voordeel dat het apparaat thuis te gebruiken is en dat zonneallergiepatienten kunnen voorkomen dat de behandeling uitwerkt door bij slecht weer zich even te laten bestralen met UVB.
Het apparaat kost zo’n 2.500 euro. Voorlopig vergoedt alleen nog zorgverzekering CZ het product in een aanvullende verzekering. De makers zijn nog in gesprek met andere zorgverzekeringen.
Bron: Trouw & DermaSun