Biologisch afbreekbare stents ook bruikbaar in de slokdarm

Array

Patienten met moeilijk behandelbare slokdarmvernauwingen kunnen nu ook met biologisch afbreekbare stents behandeld worden. Dat concludeert maag-, darm- en lever-arts in opleiding Petra van Boeckel van het UMC Utrecht. Zij promoveert op 26 mei aan de Universiteit Utrecht

Van Boeckel verdeelde veertig patienten met moeilijk behandelbare slokdarmvernauwingen in twee groepen. De ene helft kreeg voor zes weken een gewone, plastic stent om de vernauwing tegen te gaan. De andere helft kreeg een biologisch afbreekbare stent die na ongeveer zes weken opgelost is. Beide stents zorgen ervoor dat dertig procent van de patienten weer gewoon kunnen slikken. Maar de biologische afbreekbare stent hoeft niet weggehaald te worden. Dat scheelt een behandeling. Daarom raadt Van Boeckel bij deze patienten het gebruik van biologisch afbreekbare stents aan.

Het succespercentage van dertig procent voor deze behandeling is echter niet hoog. Het betekent dat zeventig procent van de patienten terug moet naar het ziekenhuis voor een nieuwe ingreep. Toch is het vooruitgang, omdat bij deze patienten de gewone behandeling niet werkt. Dat is het opblazen van een ballonnetje in de slokdarm. Slokdarmvernauwingen zijn over het algemeen het gevolg van zuurbranden of van operaties aan de slokdarm om tumoren te verwijderen waarbij het litteken niet mooi geneest.

Jaarlijks krijgen in het UMC Utrecht 20 tot 25 patienten een stent voor moeilijk te behandelen slokdarmvernauwingen. Op basis van Van Boeckels resultaten plaatsen maag-, darm- en leverartsen nu in die gevallen een biologische stent. Het gebruik van biologische stents bij slokdarm­vernauwingen is relatief nieuw. Bij bloedvatvernauwingen wordt dit type stent al langer gebruikt.

Van Boeckel: “We hebben nu de bruikbaarheid van biologisch afbreekbare stents bewezen in een kleine groep patienten. Een groter onderzoek is nodig om te laten zien dat biologische stents ook echt kosteneffectief zijn en de kwaliteit van leven van patienten kunnen verbeteren.”

Petra van Boeckel promoveert op 26 mei aan de Universiteit Utrecht. Prof. dr. Peter Siersema begeleidde haar onderzoek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen