‘Epilepsie is nog lang de wereld niet uit’

Array

Epilepsie zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. De mensen worden ouder en boven 75 jaar is de kans om epilepsie te krijgen groter dan in de rest van het leven. Daarom moet er meer aandacht komen voor epilepsie bij ouderen. Dit stelt Gerrit-Jan de Haan, neuroloog en voorzitter van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie. Waar epilepsie bekend staat als een aandoening van de kinderleeftijd, ligt de realiteit inmiddels genuanceerder.

Controleverlies
Het Nationaal Epilepsie Fonds start een campagne om het onverwachtse van epilepsie onder de aandacht te brengen. De campagne met de slogan ‘Met epilepsie weet je het nooit’ wil het algemeen publiek confronteren met het controleverlies dat kenmerkend is voor een leven met epileptische aanvallen. Bovendien vraagt het fonds aandacht voor het feit dat iedereen epilepsie kan krijgen, ook geheel onverwachts op latere leeftijd.

Latere leeftijd
‘De gezondheidszorg is de laatste decennia enorm verbeterd. Er zijn minder kinderen die epilepsie krijgen als gevolg van een hersenaandoening. Maar bij ouderen nemen de problemen juist toe’, stelt De Haan. ‘Mensen blijven langer in leven na een beroerte of andere hersenbeschadiging, en ook de ‘normale’ verouderingsprocessen kunnen de kans op epilepsie doen toenemen. Epilepsie treft steeds vaker mensen op latere leeftijd om de eenvoudige reden dat deze groep steeds groter wordt en vaker andere hersenaandoeningen overleeft. Een extra complicatie is dat epilepsie bij ouderen meestal maar één van de aandoeningen is. Daardoor zal de behandeling vaak ingewikkeld zijn. En bedenk: als een kind valt, rapen de ouders het wel weer op, maar bij ouderen zijn de consequenties veel groter.’

Zeer zorgelijke ontwikkeling
De Haan pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar epilepsie op latere leeftijd. Het Nationaal Epilepsie Fonds subsidieert dergelijk onderzoek maar er zou meer geld en aandacht voor moeten komen, vindt hij. ‘De aandoening is nog steeds op geen enkele manier te voorkomen en dat epilepsie steeds meer ouderen treft is, voor de maatschappij een zeer zorgelijke ontwikkeling.’

Nationaal Epilepsie Fonds
Het Nationaal Epilepsie Fonds zet zich in voor mensen met epilepsie door het subsidieren van wetenschappelijk onderzoek, het geven van voorlichting, het verstrekken van hulpverlening en het organiseren van speciale vakantiereizen. Het fonds ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van giften. De landelijke collecteweek is van 23 tot en met 28 mei 2011.

Bron: Nationaal Epilepsie Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen