Dina Boonstra nieuwe voorzitter Raad van Toezicht KNCV Tuberculosefonds

Array

De Raad van Toezicht van KNCV Tuberculosefonds heeft vandaag uit haar midden mevrouw drs. D. (Dina) Boonstra als voorzitter benoemd. Mevrouw Boonstra, die reeds lid was van de Raad van Toezicht, ontving de voorzittershamer uit handen van de heer drs. R.J. (Rob) Beuse, die volgens rooster aftrad en niet meer herkiesbaar was. Ook de heer dr. H. (Henk) van Deutekom is afgetreden in verband met vervroegde pensionering als longarts. De Algemene Ledenvergadering van KNCV Tuberculosefonds heeft ingestemd met de benoeming van de volgende nieuwe leden binnen de Raad van Toezicht: mevrouw X. (Xiaoling) Sun en de heer dr. M. (Maurits) Verhagen. Zij vormen samen met mevrouw dr. M.J.A. (Maartje) van Putten en de heren drs. N.D. (Nanno) Kleiterp (vice-voorzitter), dr. J.M.M. (Sjaak) de Gouw en prof. dr. J.M.A. (Joep) Lange tot 2015 de Raad van Toezicht van KNCV Tuberculosefonds.

Mevrouw D. Boonstra
Dina Boonstra (1959) studeerde Sociale Wetenschappen en Bedrijfskunde in Groningen.

Daarna werkte zij ruim 20 jaar in het bedrijfsleven, o.a. als directielid van een direct marketing verzekeringsbedrijf. Als directeur van de consumentendivisie van een energie- en watermaatschappij (Nuon) was zij o.a. verantwoordelijk voor het inrichten van een klanteninformatiecentrum, het bouwen van een op de liberaliserende markt toegesneden klanteninformatiesysteem en het factureringscentrum.

Vervolgens was zij actief in de uitgeverijsector waarbij multimedia (krant, radio, tijdschrift en internet) en branding een cruciale rol speelden. Daarna was Dina Boonstra directeur/uitgever bij Wolters-Noordhoff en verantwoordelijk voor de atlassen en educatieve leermiddelen.

Momenteel is Dina Boonstra directeur Bedrijfsondersteuning bij Lentis, een grote zorgaanbieder in het noorden van het land.

De rode draad in haar loopbaan is verkoop & marketing en ICT. Ook heeft zij ervaring met fondsenwervende organisaties. Enerzijds als tijdelijk directieadviseur bij Plan Nederland en anderzijds als lid van het hoofdbestuur van Greenpeace Nederland.

Mevrouw X. Sun
Xiaoling Sun (1963) is geboren in de Chinese stad TianJin en is gepromoveerd in Filosofie op de Nankai Universiteit. Vanaf 1989 werkte zij voor een Australische organisatie die buitenlandse ondernemingen ondersteunde in handelsbetrekkingen met China. Mevrouw Sun verhuisde in 1994 naar Nederland en leidde van 2000 tot 2010 de Chinese firma ‘DeHengh Law Office’ in Den Haag, een dochteronderneming van de grote firma uit Beijing. Sinds ruim vijf jaar is zij zakelijk adviseur van de WFIA (West-Holland Foreign Investment Agency), een Nederlandse semi-overheidsinstelling die internationale bedrijven begeleidt bij het opzetten van een vestiging in Den Haag en omstreken.

Mevrouw Sun heeft zich gespecialiseerd in culturele verschillen tussen Chinezen en Europeanen. Met het oog op de in toenemende mate internationale aard en financiering van het werk van KNCV Tuberculosefonds, is gezocht naar een internationalisering van de Raad. Mede dankzij de samenwerking met het Nationaal Register voor Commissarissen en Toezichthouders is succesvol aangestuurd op internationale diversificatie van de Raad door de benoeming van mevrouw Sun.

 

De heer M. Verhagen
Maurits Verhagen (1956) is arts tbc-bestrijding en forensisch geneeskundige bij de GGD Limburg-Noord. Sinds 2008 leidt hij de regionalisering van de publieke tbc-bestrijding in de regio Zuidoost Nederland. Vanaf 1981, na ontvangst van zijn artsendiploma, werkte hij onder meer als tropenarts en als districtarts in Ghana voor de Ghanese overheid. Sinds 1989 werkt de heer Verhagen bij GGD Limburg-Noord, achtereenvolgens als hoofd van de afdelingen Jeugdgezondheidszorg en Algemene gezondheidszorg en als arts in de tbc-bestrijding. Van 2003 tot 2006 was hij coördinator kwaliteitszorg voor de Commissie Praktische Tuberculosebestrijding (CPT) en stond in die periode ook aan de wieg van het visitatieprogramma van de CPT. Maurits Verhagen is tien jaar bestuurslid (waarvan vijf jaar als penningmeester) geweest van de Vereniging voor Artsen werkzaam in de tbc-bestrijding. Maurits Verhagen volgt Dr. Henk van Deutekom op als voorzitter van de CPT.

Raad van Toezicht KNCV Tuberculosefonds
De Raad van Toezicht bestaat uit vijf tot zeven natuurlijke personen en heeft als taak toezicht te houden, zowel vooraf als achteraf, op het gevoerde bestuur en de algemene gang van zaken binnen KNCV Tuberculosefonds. Leden van de Raad van Toezicht werken onafhankelijk en onbezoldigd. De Raad van Toezicht moet onder meer goedkeuring verlenen aan het financiele beleid van de organisatie, het aangaan van strategische samenwerkingsovereenkomsten en voor het voortbestaan van de organisatie van belang zijnde directiebesluiten. Daarnaast adviseert de Raad van Toezicht inhoudelijk over te volgen beleid en strategie van KNCV Tuberculosefonds.

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna twee miljoen mensen. Onnodig, want patienten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.

 

Recente artikelen