Tekenbeet leidt vaker tot besmetting met de ziekte van Lyme

Array

Er zijn in Nederland steeds meer teken, waardoor steeds meer mensen de ziekte van Lyme krijgen. Dat blijkt uit een jarenlange studie van de Wageningen Universiteit. Gemiddeld 15 procent van de teken is besmet met de bacterie die de ziekte veroorzaakt. In de rest van Europa is dat gemiddeld tien procent. Het percentage teken dat in de eerste helft van 2010 met de Borrelia bacterie besmet was, is vergelijkbaar het hoge percentage van de voorgaande jaren. Het langjarig gemiddelde van Borrelia infecties in teken, gemeten van juli 2006 tot en met juni 2010 ligt hiermee op 15,1 procent. De tekendichtheden en infectiepercentages varieren sterk, waarbij de verschillen tussen locaties groter zijn dan de verschillen tussen de maanden. Deze week wordt tijdens de INSECTENexperience extra aandacht besteed aan het risico op tekenbeten.

Sinds juli 2006 worden op vaste locaties door een team van ervaren vrijwilligers teken gevangen in het kader van het Natuurkalender-project van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. De meest gevonden teek, de schapenteek (Ixodes ricinus), kan de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich dragen, die na een beet bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Op iedere vanglocatie wordt gelijktijdig, op de eerste zaterdag van iedere maand, een standaard oppervlakte van 200 m2 bemonsterd. De vrijwilligers, de meesten van het IVN, sturen de gevangen teken per post op naar Wageningen University, waar de teken op op Borrelia bacterien worden onderzocht.

Gedurende milde wintermaanden worden er regelmatig nimfen en volwassen teken gevonden. Eind mei, begin juni bestaat de grootste kans om een tekenbeet op te lopen. Maar mensen moeten het hele jaar door alert zijn op tekenbeten. In in de periode vanaf april tot en met september bestaat er een grotere kans om een tekenbeet op te lopen.

Gemiddeld waren over de periode juli 2006 tot en met  juni 2010 landelijk 15,1 procent van de teken geïnfecteerd, waarvan 73,3 procent bestond uit het type Borrelia afzelii. Deze soort kan door larven en nimfen tijdens een bloedmaaltijd op muizen worden opgenomen. Bij de mens kan deze soort na een beet van een geïnfecteerde teek de ziekte van Lyme veroorzaken. Het infectiepercentage op de acht continu onderzochte locaties varieert tussen 8,1 procent en 31,1 procent.De meeste beten worden opgelopen in het bos of de eigen tuin. In 2009 moesten 22.000 mensen worden behandeld aan de ziekte van Lyme.

Meer weten over teken en de ziekte van Lyme: Bezoek ook het publieksfestival van de INSECTENexperience op zaterdag 28 mei van 10:00 tot 17:00 uur op de Campus van Wageningen University

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen