Kliniek ViaSana eerste ZBC met digitaal verpleegdossier

ViaSana heeft deze week als eerste zelfstandig behandelcentrum van Nederland het elektronische verpleegdossier van software-leverancier Chipsoft in gebruik genomen. Door de sterke groei van het aantal orthopedische operaties was er behoefte aan een betere borging van protocollen en werkinstructies. Het nieuw ingevoerde elektronische verpleegdossier voorziet hierin.

Computers op elke patientenkamer
Veel ziekenhuizen maken gebruik van een digitaal verpleegdossier maar leggen gegevens eerst op papier vast om naderhand het digitale dossier in te voeren. Doordat ViaSana elke patientenkamer heeft uitgerust met kleine computers kunnen de orthopedisch chirurgen en verpleegkundigen van ViaSana data direct aan het bed invoeren. Op die manier ontstaat minder ruis en neemt de kwaliteit van de registraties toe.

Invoering van het digitale dossier
Een team van drie verpleegkundigen, het afdelingshoofd van de verpleging en de applicatiebeheerder hebben samen met Chipsoft-medewerkers de invoering succesvol ingezet. Vooral de eerste dag was spannend, maar dankzij de scholing vooraf waren er geen problemen en merkte orthopedisch chirurgen en verpleegkundigen al snel de voordelen. Doordat de medische verslaglegging, het verloop van de opname en het welbevinden van de patient digitaal worden ingevoerd is alles eenduidig en praktisch binnen handbereik. Daarnaast kunnen ook gegevens van andere afdelingen zoals de polikliniek en het OK-complex aan het bed ingezien worden.

Patient bij het zorgproces betrekken
Ook in de toekomst gaat ViaSana verder met de digitalisering van haar zorgprocessen. Zo wordt later dit jaar het zorgportaal ingevoerd. Hiermee worden patienten beter bij het zorgproces betrokken, via dit portaal kunnen patienten namelijk thuis een lijst met vragen invullen. Denk hierbij onder andere aan de NAW gegevens, de voorgeschiedenis van de gewrichtsklachten en het medicijngebruik. Deze activiteiten hoeven niet meer in de kliniek plaats te vinden, waardoor er meer tijd is voor lichamelijk onderzoek en het bespreken van andere vragen.

Recente artikelen