Zorgautoriteit veroorzaakt ontstaan wachtlijsten voor beugels

0
249

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt vandaag bekend dat de tarieven voor beugels bij orthodontisten en tandartsen met respectievelijk 32% en gemiddeld 36% dalen. De daling vindt plaats in twee stappen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de NZa door onderzoeksbureau Significant dat als gevolg van deze tariefdalingen 20% van het zorgaanbod verdwijnt. Daardoor kunnen de overblijvende zorgaanbieders de zorgvraag niet meer aan en ontstaan wachtlijsten.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en de Vereniging van Orthodontisten (VvO) hebben eerder gesteld dat er wachtlijsten ontstaan als de tarieven zo scherp dalen als de NZa wil. In een petitie-actie haalden zij 30 duizend handtekeningen op (zie www.kannietdoordebeugel.nl). Het NZa-onderzoek bevestigt nu de zorgen van de NMT en VvO. Desondanks kiest de NZa nu voor een tariefdaling. Een internationale vergelijking toont overigens aan dat beugels in Nederland nu al goedkoper zijn dan in de meeste andere landen (zie factsheet orthodontie).

?Wie nu blij is dat de prijzen dalen komt bedrogen uit aangezien het NZa-onderzoek nu laat zien, dat er daardoor wachtlijsten ontstaan. De beslissing van de NZa is gebaseerd op een surrealistische bureau-exercitie die onvoldoende rekening houdt met de gevolgen voor de beugelzorg. De NMT zal bij de rechter pleiten voor vernietiging van het NZa-besluit?, aldus NMT-voorzitter Rob Barnasconi.