Wees voorlopig voorzichtig met Spaanse komkommers

0
262

Spaanse komkommers bevatten waarschijnlijk het zogeheten EHEC (Enterohaemorrhagic Escherichia coli) bacterie, wat kan leiden tot HUS (hemolytisch-uremisch syndroom). In Noord-Duitsland zijn er ruim 200 personen besmet met HUS, het betreft vaak volwassen vrouwen. Inmiddels zijn er al twee personen aan het EHEC bacterie overleden. In Nederland is één patient besmet die waarschijnlijk in Noord-Duitsland is geweest. Op dit moment is er nog geen verhoging van aantal mensen met E.coli en geen melding andere mensen met HUS.

Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers te schillen en goed te wassen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Vier mensen zijn aan de gevolgen van de darmbacterie overleden.

Volgens Schippers houdt het RIVM de situatie in Nederland voortdurend in de gaten. Ze kan niet zeggen hoe zorgwekkend de bacterie is.

De komkommers die besmet zijn met de EHEC-bacterie komen volgens de Duitse gezondheidsinspectie uit Spanje. Vier mensen in Duitsland zijn overleden, honderden raakten met de bacterie besmet.E.coli is een normale darmbewoner, van sommige kan je ziek worden. Betreft hier waarschijnlijk de Eschericia colie 0104, veroorzaakt het HUS en bloederige diarree.
nVWA is bezig uit te zoeken waar de bacterie vandaan komt.

Wat kunt u doen:
1. Voorzichtig met Spaanse komkommers.
2. Houd de website van nVWA en het nieuws goed in de gaten.
3. Volg de instructies van het RIVM.
4. Denk extra aan de hygiene voorschriften zoals preventief schillen en wassen voor consumptie