Reductie hersenschade bij pasgeborenen door ECMO

Array

Als blijkt dat een pasgeborene een ernstige aandoening van de longen heeft, vaak gecompliceerd door een te hoge druk in de longslagaders (pulmonale hypertensie), dan is extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) een heel effectieve therapie. Deze ECMO, vergelijkbaar met een hart-longmachine, verhoogt de kans op overleven aanzienlijk. De keerzijde is dat ECMO ook een verhoogde kans geeft op hersenbloedingen en -infarcten. Amerik de Mol onderzocht de risicofactoren van EMCO in relatie tot de hersenen. Hij concludeert dat er niet te lang gewacht moet worden met ECMO en dat anderetherapieen bewezen effectief moeten zijn als die eerst worden toegepast. Daarnaast stelt De Mol dat artsen de indicatie voor ECMO meer zouden moeten stellen op basis van diagnose en individuele criteria in plaats van op basis van universele criteria voor alle kinderen. Hij geeft aanbevelingen voor finetuning van de ECMO-behandeling door aanpassingen aan het systeem en in het beleid. Hierdoor zou het risico op schade aan de hersenen gereduceerd kunnen worden.
Biografie
Amerik de Mol (Leiden, 1972) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Leiden en volgde de specialistenopleiding kindergeneeskunde in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Vervolgens deed hij de deelspecialisatie neonatologie in het UMC St Radboud. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij deze afdeling, binnen het Institute for Genetic and Metabolic Disease. De Mol werkt als staflid neonatologie in het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht.
ContactpersoonAlleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

Datum: woensdag 1 juni 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. A.C. de Mol
Promotors: de heer prof. dr. R. de Groot
Copromotors: de heer dr. A.F.J. van Heijst, de heer dr. K.D. Liem
Titel promotie: Veno-arterial extracorporeal membrane oxygenation in relation to the brain

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen