ESHG Award voor prof. Van Ommen

0
208

Prof. Van Ommen Prof. Gertjan van Ommen (Humane Genetica) heeft vanmiddag een belangrijke award in ontvangst genomen. Hij kreeg van de European Society of Human Genetics (ESHG), de Europese vereniging van genetici in onderzoek en patientenzorg, de jaarlijkse `ESHG award’. Deze award, die in Amsterdam werd uitgereikt op het jaarlijkse congres van de vereniging, is bedoeld voor een internationaal vooraanstaande wetenschapper. Die krijgt de award vanwege zijn of haar wetenschappelijke oeuvre en inzet voor het vakgebied.

Van Ommen heeft met zijn groep een sleutelrol gespeeld in de ontdekking van het gen voor Duchenne spierdystrofie en enkele andere genen voor ernstige erfelijke ziekten. Ook droeg hij bij aan de ontwikkeling van DNA-diagnostiek en van geavanceerde genoomtechnieken, en recent aan de ontwikkeling van een therapie voor DMD met behulp van antisense oligonucleotiden, het zogenoemde `exon skippen’. Daarnaast is hij zeer actief in het ontwikkelen en leiden van grote samenwerkingsverbanden, zoals op het gebied van genomics en recent voor de Europese en Nederlands `Biobanking en BioMoleculaire Research Infrastructuur’ (BBMRI). Van Ommen is ook wetenschappelijk directeur van het Center for Medical Systems Biology (CMSB), een van de vier centra uit de oprichtingsfase van het Nederlands Genoom Initiatief (NGI), waarin het LUMC en de Leidse Universiteit samenwerken met VU, VUmc, ErasmusMC en TNO.