Congres Centra voor Jeugd en Gezin 30 september

Array

De afgelopen vijf jaar hebben vele gemeenten Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) opgericht; die staan er nu als een huis. Of als een netwerk. Soms is dat het dan ook, want er is nog veel te verbeteren aan de professionele inrichting van CJG’s. Dat is de uitdaging voor de komende jaren!
Er moeten nog afspraken komen over de gezamenlijke voor- en achterdeur, over flecibilisering, over samenwerking tussen de verschillende opgroei- en opvoedondersteuners in het CJG. De taakverdeling en beslisbomen tussen de professionals zijn nog niet op orde. Of die zijn nog niet in ondersteunende software programma’s vastgelegd. Ook hebben sommige professionals nog niet de competenties om de diverse vormen van vroeghulp bij opvoeden en opgroeien te bieden. Verder is er ook nog veel werk aan de winkel voor de relaties met de zorg- en adviesteams van de basis en middelbare scholen, met de eerste en tweede lijn en met de Bureaus Jeugdzorg. Contacten met de ROC’s en het Middelbare Beroeps Onderwijs (MBO) komen nu pas hier en daar op gang.
Een heel belangrijk punt voor een succesvol CJG is de samenwerking met de verschillende beroepsgroepen.
Nu het huis van de CJG’s er staat, is het tijd voor de professionele inrichting! En dat in een periode van nieuwe gemeenteraden, wethouders, een nieuwe regering en  grote kortingen op de overheidsfinancien. Hoe het staat met de professionalisering en met de plannen daarvoor komt aan de orde op het congres Centra voor Jeugd en Gezin op 30 september 2011.

Het Julius Centrum organiseert dit congres in samenwerking met het Nederlands Jeugd Instituut (NJI), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), ZonMW en de beroepsverenigingen

-         Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)
-         Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW)
-         Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)
-         Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
-         Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA)
-         Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN)
-         Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)

De plenaire inleidingen
Alle beroepsorganisaties zullen vanuit hun professionele perspectief in de ochtend een plenaire presentatie geven over onderwerpen als preventie, signalering en screening, de maatschappelijke functie van het CJG, vroegtijdige interventies en de voors en tegens van triage. Dit multidisciplinaire, plenaire programma staat onder voorzitterschap van drs. Bert Prinsen van het Nederlands Jeugdinstituut.

De workshops
In de middag zullen er vele workshops plaats vinden over goede professionele voorbeelden van alle disciplines die in een CJG werkzaam zijn.

Gemeenschappelijk aan alle workshops is dat;
– Deelnemers een actieve inbreng hebben
– Ze over een actueel onderwerp gaan, dat binnen hun beroepsorganisatie, ministerie, onderzoeks-instituut, project of zorgverzekeraar speelt.
– De workshop-inleiders zelf hebben bepaald wat zij vanuit hun setting als belangrijkste recente ontwikkeling zien en willen presenteren.
– De workshops gezamenlijk een goed overzicht bieden van wat in Nederland speelt op het terrein van CJG’s.
– De inleider de recente ontwikkeling schetst  van het onderwerp waarover de workshop gaat, alsmede de pluspunten en problemen bij die ontwikkeling.
– Er in elke workshop ruimte overblijft voor vragen en discussies.

De workshops hebben wij zo geprogrammeerd, dat je je eigen congres kunt samenstellen.
Het aantal workshops is groot, want er zijn vele recente ontwikkelingen. Dus neem vooral je collega’s mee om optimaal van het aanbod te profiteren.

Plenaire Discussie
Na de workshops vindt het slotdebat plaats onder leiding van prof. Guus Schrijvers (Julius Centrum) en drs. Marga Beckers (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid). Aan het debat zullen voorzitters van de beroepsverenigingen, wethouders en andere sprekers deelnemen. Zij bespreken met de zaal hoe de eerstkomende hordes zijn te nemen onderweg naar professionalisering. Uiteraard staat het debat open voor jouw vragen.

Doelgroep
Het congres is bedoeld voor leidinggevende professionals, directeuren, beleidsmedewerkers,  jeugdartsen, (school)maatschappelijk werkers, pedagogen, jeugdverpleegkundigen, verloskundigen, doktersassistenten, (kinder- en ontwikkelings-)psychologen, jeugdzorgwerkers, kraamverzorgenden, huisartsenposten en alle anderen die werkzaam zijn op of interesse hebben in het brede werkterrein van de Centra voor Jeugd en Gezin.

Plaats:                        Centraal in Nederland
Aanmelding:   Op termijn via onze website www.unitzorginnovatie.nl
Informatie:     Petra Schimmel, coördinator nascholing Public Health.
Tel: 088 – 7553010
E-mail: [email protected]
Organisatie:   Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en eerstelijns geneeskunde,
UMC Utrecht, Postbus 85500, (Str. 06.131) 3508 GA Utrecht.

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door de VNG en ZonMw.

Guus Schrijvers, Oud-Hoogleraar Public Health & Gezondheidseconoom

Guus Schrijvers (getrouwd met Els Zwaan, drie kinderen) werd op 24 juni 1949 geboren in Amsterdam als zesde kind in een katholiek onderwijzersgezin. Na het gymnasium B diploma behaald te hebben(1967) ging hij in Amsterdam economie studeren. Hij studeerde cum laude af (1973) bij prof. Wim Duisenberg op de na-oorlogse conjunctuurgolven en bij prof. Joop Hattinga Verschure op zelfzorgafdelingen in ziekenhuizen. In 1980 promoveerde hij in Maastricht op het onderwerp regionalisatie en financiering van de Engelse, Zweedse en Nederlandse gezondheidszorg. Een stelling uit zijn proefschrift werd zijn levensmotto: wie de kleine structuren niet eert, maakt de grote structuren verkeerd.

Hij promoveerde bij de grondlegger van de Nederlandse gezondheidseconomie prof. Lou Groot en bij genoemde Hattinga Verschure. Van 1974 -1984 was Schrijvers lid van de Gemeenteraad van Utrecht voor de Partij van de Arbeid. Hij ‘deed’ daar portefeuilles zoals Volksgezondheid, Welzijn, Cultuur en Financiën. Op 1 juni 1987 werd Schrijvers samen met prof. Joop van Londen hoogleraar Public Health bij de Medische Faculteit Utrecht. Dat betekende voor hem een switch van macro onderwerpen zoals de inrichting van het verzekeringsstelsel naar kleinschalige projecten zoals educatie van diabetespatiënten.

Uit een interview uit 1987 komt het citaat: ‘als de faculteit mij vraagt voor deze leerstoel, wil ik wat betekenen voor de faculteit. Dan geef ik de macro-onderwerpen op.’ Samen met Van Londen richtte hij zich in 1987 op innovaties in de thuiszorg en op ketenzorg bij chronische zieken. Later zou het die activiteiten onder de vlag disease management bundelen. Tien jaar kwam de belangstelling voor ketens in de spoedzorg erbij. Zijn kennis op dit terrein bundelde hij in het boek Moderne Patiëntenzorg in Nederland, dat hij in 2002 samen met de plaatsvervangend hoofdinspecteur drs. Nico Oudendijk voor de gezondheidszorg schreef.

Vanaf het eerste begin had het bevorderen van het onderwijs in de Sociale Geneeskunde en de Volksgezondheid zijn grote aandacht. Toen Van Londen en hij begonnen was er helemaal niets op dit terrein. Schrijvers: ‘Een grote triomf ervoer ik op 2 april 1994 toen na zeven jaar trekken en duwen de eerste medische studenten bij een GGD en een Arbodienst een verplicht co-schap Sociale Geneeskunde liepen.’

In 1999 kwam een nieuw curriculum voor de medische studenten tot stand. Tropenjaren volgden tot 2006 voor hem en zijn collega dr. Gerdien de Weert om alle uitbreidingen van het sociaal geneeskundige onderwijs bij te benen. Zijn collegestof bundelde hij in 1997 en na verschillende drukken in 2002 in het boek Een kathedraal van Zorg en in de Engelse variant daarvan Health and Health Care in the Netherlands.

Per 1 juli 2007 gaan de onderzoeksactiviteiten van Schrijvers over in de Unit Innovaties in de Zorg binnen het Julius Centrum, dat hij in 1996 met collega prof. Rick Grobbee oprichtte. Zijn aandacht blijft liggen bij Disease Management en Spoedzorg. Schrijvers: ‘Ik begrijp nog steeds niet helemaal hoe die kleine structuren binnen Disease management en spoedzorg precies functioneren. Er is tegenwoordig ook veel uitwisseling met collega’s in Noord Amerika en elders in Europa. Dat verrijkt het inzicht in hoge mate. Elk land is op dit terrein een laboratorium voor een ander land..Voorlopig heb ik mijn handen vol aan de nieuwe Unit. Toch zou ik nog twee boeken willen schrijven.Het ene krijgt als titel, De gemoderniseerde kathedraal van zorg. Het tweede boek moet gaan over ondernemersschap en gelijke toegang tot de zorg. Beide zijn belangrijk maar o zo moeilijk te combineren. Hierbij zou ik de kennis van macro econoom weer kunnen gebruiken.’

Als oud hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom bij het UMC Utrecht. geeft hij met zijn nieuwe boek ‘Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel.’ zijn visie hoe de gezondheidszorg eruit zou kunnen zien in een maatschappij met schaarste aan zorg. Het boek is bestemd voor het middenkader van zorgorganisaties. Naast schrijver van boeken en artikelen over de gezondheidszorg is Guus lid van enkele stuurgroepen en begeleidingscommissies en geef ik lezingen en workshops.

Guus Schrijvers is voor voordrachten, dagvoorzitterschappen, interviews en onderzoeksopdrachten te bereiken via [email protected] en telefonische via zijn secretaresse Annet Esser op telefoonnummer 030 250 9359.

Recente artikelen