Voorspelling en behandeling van posttrombotisch syndroom

Array

Het posttrombotisch syndroom (PTS) is een combinatie van huidverschijnselen aan het been die ontstaan bij mensen die een diepe veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Het gevolg is vermindering van de kwaliteit van leven voor de patient en kosten voor de gezondheidszorg. De oorzaken kunnen zijn: belemmering van de doorstroom in de bloedvaten (vene-obstructie), klepinsufficientie of een combinatie hiervan. Edith Klappe toont in haar proefschrift aan dat met niet-invasief vaatfunctieonderzoek het optreden van PTS drie maanden na DVT is te voorspellen. Obesitas is daarbij duidelijk een risicofactor. Verder blijkt uit haar onderzoek dat in de acute fase van een diepe veneuze trombose een ontstekingsreactie optreedt, die een rol speelt in het ontstaan van PTS. Ontstekingsremming bij de behandeling zou kunnen leiden tot een vermindering van PTS. Zwachtelen in de acute fase van DVT – dus vóór het aanmeten van elastische kousen – leidt daarentegen niet tot een vermindering van PTS. Het leidt wel tot een afname van klachten en oedeem.
Biografie
Edith Klappe (Deventer, 1967) studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna volgde ze de opleiding tot internist in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het UMC St Radboud. Vervolgens deed zij de opleiding tot internist-vasculair geneeskundige in het UMC St Radboud. Haar promotieonderzoek verrichtte ze bij de afdeling Algemeen interne geneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het Institute for Genetic and Metabolic Disease. Naast haar werk als internist is Klappe werkzaam als intern auditor bij het Instituut voor Waarborging van Kwaliteit en Veiligheid.

Datum:vrijdag 10 juni 2011
Tijd: 13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. E.M. Klappe
Promotors: de heer prof. dr. Th. Thien
Copromotors: de heer dr. H.C.H. Wollersheim, de heer dr. M. den Heijer, mevrouw dr. M.C.H. Janssen

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen