Terugdringen dwang en drang in psychiatrie

GGZ Nederland en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) gaan samenwerken om de toepassing van dwang en drangmaatregelen bij patienten in de psychiatrie met ernstig probleemgedrag terug te dringen. Beide organisaties hebben hiermee in de praktijk al veel kennis en ervaring opgedaan. Deze willen zij met elkaar delen en verder verspreiden onder zorgprofessionals in de ggz.

Samenwerking versterken
Rieneke de Wit, bestuurder CCE, en Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland, hebben een verklaring ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen. Binnenkort gaat een samenwerkingsgroep voor de duur van een jaar aan de slag met vertegenwoordigers van het CCE en GGZ Nederland. Doel is de samenwerking tussen CCE en ggz-instellingen te versterken. De afgelopen jaren heeft GGZ Nederland haar leden ondersteund bij kwaliteitsprojecten ter vermindering van dwang- en drangmaatregelen. Dit heeft geleid tot een cultuurverandering in de ggz en een duidelijke verbetering van de kwaliteit van zorg. Door kennis, ervaring en goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen kan dwang en drang verder worden teruggedrongen. Daarbij kunnen het CCE en GGZ Nederland gebruikmaken van elkaars netwerken en contacten.

Symposium ‘Niet opsluiten, maar aansluiten!’
Een eerste initiatief van de samenwerking is het symposium ‘Niet opsluiten, maar aansluiten!’ dat GGZ Nederland en het CCE op 16 juni 2011 organiseren voor professionals in de ggz. Tijdens dit symposium staat het delen van kennis en ervaring centraal bij complexe zorgvragen rondom dwang en drang bij clienten met ernstig probleemgedrag.

Dit is een origineel bericht van GGZ Nederland
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen