‘Waarom Nederlanders zuigen op hun zetpil’

Array

Wat is de overeenkomst tussen het zuigen op een zetpil, de brand bij Chemie-Pack en 300 miljard aflossingsvrije hypotheekschuld?
1. Ongeveer de helft van de mensen gebruikt zijn medicijnen verkeerd. Ze snappen niets van hun bijsluiter en zuigen daardoor bijvoorbeeld op hun zetpil.
2. De veiligheidsvoorschriften bij Chemie-Pack waren onduidelijk. Werknemers en het bedrijf wisten niet aan welke voorschriften zij zich moesten houden.
3. Veel mensen begrijpen de voorwaarden van hun hypotheek niet. De helft van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek weet niet dat zij na 30 jaar rente betalen hun lening nog moeten terugbetalen.

Oorzaak? De onbegrijpelijke C1 teksten van overheden, bedrijven en andere instanties.
‘Het is niet voor niets dat taalniveau B1 bezig is aan een onstuitbare opmars’ vult communicatieprofessional Wessel Visser aan. In zijn nieuwe boek De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck laat hij zien hoe het komt dat de taal en teksten van overheden en bedrijven vaak abstract, onbegrijpelijk en onduidelijk zijn en ook zo zullen blijven. Tenzij ze gaan schrijven op taalniveau B1.Het boek bevat ontluisterende verhalen uit de praktijk over de problemen van het even onnauwkeurige als onbegrijpelijke C1. Zoals het verhaal bij de spitsstrook bij Hoevelaken die jarenlang voor niets dicht bleef doordat het ministerie een uitspraak van de Raad van State niet begreep. Hoe kan dat?

Het verschil tussen B1 en C1
Taalniveau B1 staat tot nu toe vooral bekend als eenvoudig Nederlands. Sommige mensen noemen het denigrerend ‘Jip en Janneke’. B1 is naast begrijpelijk vooral concreet en nauwkeurig. En daarom ook erg geschikt voor communicatie tussen professionals. Sterker, als je dit boek hebt gelezen stop je definitief met C1. Want je realiseert je dat C1 de grote pain-in-the-ass van onze maatschappij is: spoeddebatten over dichte spitsstroken, wanhopige huiseigenaren, onnodig zieke patienten en talloze andere kleine ongemakken en grote maatschappelijke problemen.

De auteurs
Simo Goddijn, Floor van Horen, Inge Leenders, Ingrid Molenaar en Wessel Visser zijn communicatieprofessionals, gespecialiseerd in B1.

Dit is een origineel bericht van BU Business Information

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen