Boek over OK-incident Havenziekenhuis in 2008 overhandigd aan minister Schippers

0
295

Wat gebeurt er met een patient en in een ziekenhuis na een medische fout? In september 2008 werden zeven patienten in het Rotterdamse Havenziekenhuis ziek na een relatief eenvoudige ingreep. Al snel werd duidelijk dat de patienten geïnfecteerd waren door een vervuild narcosemiddel. De toestand van een van hen, de Rotterdamse architect Wytze Patijn, was wekenlang kritiek. In ‘Onder zeil’ reconstrueert journalist Matthijs Buikema hoe dit kon gebeuren en wat de impact van die medische fout was. Niet alleen op de patient en zijn familie, maar ook op de zorgverleners en het ziekenhuis. Het boek wordt op dinsdag 14 juni overhandigd aan minister Schippers van VWS door Wytze Patijn en Johan Dorresteijn, directeur van het Havenziekenhuis.
‘Onder zeil’ is een indringend boek dat vanuit het perspectief van de patient, zijn familie en de betrokken zorgverleners is geschreven. Het boek geeft zo een unieke kijk achter de schermen van een ziekenhuis op het moment dat het misgaat. Wytze Patijn en het Havenziekenhuis wilden aan dit boek meewerken, zodat van het incident in het Rotterdamse ziekenhuis kan worden geleerd. Het boek bevat dan ook een duidelijke boodschap: laat zoiets nooit meer gebeuren.

Havenziekenhuis directeur Johan Dorresteijn: ‘Het boek maakt voelbaar hoe belangrijk het is om je continu bewust te zijn van de risico’s in de gezondheidszorg. Niet alleen als arts en verpleegkundige, maar ook als directeur. Ik heb bewondering voor Wytze Patijn en zijn vrouw, die dit bijzondere verhaal op deze manier naar buiten wilden brengen. Het doel van het boek is dat medewerkers zich meer bewust worden van de risico’s in het werk en daar ook naar handelen zodat de zorg veiliger wordt.’

Het Havenziekenhuis heeft als gevolg van dit incident haar veiligheidheidsbeleid verder aangescherpt en zowel in- als extern zijn maatregelen genomen om het risico op incidenten te verkleinen.
Pieter van Vollenhoven schrijft in het voorwoord van het boek: ‘Het is knap hoe Wytze Patijn en zijn familie het drama wat hen is overkomen hebben aangegrepen om samen met de betrokken zorgverleners de zorg op een constructieve manier veiliger te maken. Bewonderenswaardig is ook de rol van het Havenziekenhuis, dat in dit boek open kaart speelt.’

Het boek wordt uitgegeven door Zin Publishing en is tot stand gekomen dankzij een financiele bijdrage van Achmea, MediRisk, het Bernard Ruysfonds en de Stichting Vrienden van het Havenziekenhuis.
‘Onder zeil’ is vanaf 15 juni verkrijgbaar in de boekhandel. Op 17 juni wordt het boek als bijlage bij het tijdschrift SKIPR bezorgd bij ruim tienduizend functionarissen in de zorg.

Bron: Zin Publishing