Nederlandstalige vlieg app tegen vliegangst onbruikbaar tijdens start en landing
ArrayOp zaterdag 18 juni, tijdens het Nationaal Vliegangstweekend bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad, wordt de Vlieg App tegen vliegangt officieel gelanceerd.
De Vlieg App die wordt gelanceerd op zaterdag 18 juni, tijdens het Nationaal Vliegangstweekend bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad is echter onvoldoende te gebruiken. Tijdens start en landing is het gebruik van elektrische apparaten verboden. En daardoor kan juist op de meest ingrijpende momenten de vliegangst app niet gebruikt worden. Het vliegangstinstituut wilde juist met de app mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. En dit blijkt dus een ondoordachte applicatie te zijn. Ruim drie miljoen Nederlanders zijn in meer of mindere mate bang om te vliegen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het gebruik van mobiele telefoons ook tijdens de vluct niet toegestaan ook niet in de zogenaamde “vliegtuigmodus”. De Stichting Valk en de KLM is inmiddels om een reactie gevraagd. Later hierover meer.
UPDATE1: Reactie van KLM via Twitter: @Medicalfacts Je mag je mobiele telefoon aan boord gebruiken als het vliegtuig geparkeerd staat en ten minste één deur geopend is. Daarnaast kan de gezagvoerder tijdens langdurige vertragingen op de grond toestemming geven voor het gebruik van mobiele telefoons, ook al zijn de deuren dan gesloten.
De app is dus helemaal niet te gebruiken zoals we al verwachten.
UPDATE2: Ontvingen een mooie suggestie van @Mies10 @Medicalfacts @stichtingvalk @KLM ze kunnen zoiets beter aan de bestaande software/films/spelletjes op de beeldschermpjes toevoegen.
UPDATE3: Na lang aandringen eindelijk een reactie van de directeur van Stichting Valk. Zij erkennen de fout in het persbericht waarin zij stellen dat reizigers met vliegangst gedurende de reis de paniekknop kunnen gebruiken voor als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Dit kan dus niet gedurende de start en de landing. Stichting Valk heeft toegezegd deze informatie aan te passen en te vermelden dat de informatie rond start en landing vooraf dient te worden doorgenomen en dat de paniekknop niet tijdens start en landing te gebruiken is. Bij de lancering van de app zal hier aandacht aan worden besteed. Het bedrijf hoopt overigens dat de app als standaard in entertainmentsystemen in vliegtuigen worden opgenomen.
De Vlieg App stelt gerust met feiten, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau. Reizigers met vliegangst worden als het ware voor en tijdens hun vlucht bij de hand genomen door een mobiele therapeut.
Onjuiste informatie
De unieke App gebaseerd op de wetenschappelijk onderzochte behandelmethode die Stichting VALK hanteert tijdens hun therapeutische trainingen. Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vòòr de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing, zo meldt de Stichting VALK. Maar tijdens de start en landing kan je geen elektrische apparaten gebruiken. En ook de paniekknop kan dus niet gebruikt worden tijdens deze meest “enge” onderdelen van de vliegreis voor iemand met vliegangst.
Oefeningen
Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de App die wel te grbuiken is. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt.
Mobiele therapeut
‘Vliegangst komt in vele gradaties voor’, vertelt dr. Lucas van Gerwen, klinisch psycholoog en directeur van Stichting VALK. ‘Niet voor iedereen is een therapeutische training noodzakelijk. Voor deze groep mensen kan de Vlieg App een steun zijn. Het geeft hen een tool om bij paniek direct in te grijpen. Daarnaast is de App een adequate hulp voor clienten die ooit een vliegangstbehandeling hebben ondergaan’. Maar allen tijdens moeilijke momenten na de start en voor de landing kunnen zij hun App inschakelen.
Samenwerkingsverband
Stichting VALK, een samenwerkingsverband tussen de KLM, Universiteit Leiden, Transavia.com, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol, hielp tot nu toe ruim 9000 mensen van hun vliegangst af. De samenwerkingspartners van het vliegangstinstituut steunen de komst van de Vlieg App.
Bron: Valk.org