Groeifactoren en het ontstaan van nierschade

0
278

Jan Willem Leeuwis analyseerde in zijn proefschrift onder meer twee groeifactoren Bone Morphogenetic Protein (BMP) en Connective Tissue Growth Factor (CTGF). Deze stoffen beïnvloeden verlittekening en spelen een rol bij het ontstaan van nierschade. Bij nierschade wordt het functionele weefsel vervangen door bindweefsel (fibrose).

Leeuwis keek zowel in mensen als in muizen waar in de nier deze stoffen precies actief zijn en hoe hun werking samenhangt. Hiervoor werd onder andere een muis gebruikt waarin cellen met BMP activiteit groen oplichten. Verder onderzocht Leeuwis in zowel diabetische muizen als patienten welke processen bij de uitscheiding van CTGF in de urine betrokken zijn. Ten slotte onderzocht hij hoe CTGF bijdraagt aan de stabiliteit van atherosclerotische plaques. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen die de verlittekening in de nier kunnen afremmen, en atherosclerotische plaques kunnen stabiliseren.

23-06-2011, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jan Willem Leeuwis, Geneeskunde
Proefschrift: Bone Morphogenetic Protein activity and Connective Tissue Growth Factor in renal and vascular disease
Promotor 1: Prof. dr. R. Goldschmeding
Promotor 2: Prof. dr. G.J.A. Offerhaus
Copromotor 1: Dr. T.Q. Nguyen

Vorig artikelHoe sociaalvaardig is Nederland?
Volgend artikelMRI-onderzoek bij schizofrenie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.