Ontsluit de technologie van het L-EPD en geef de burger haar EIGEN medische gegevens terug

Array

Huidige wet- en regelgeving werkt belemmerend op ontwikkeling e-health en persoonlijk EPD.
Zo zorgt teledermatologie voor 67% minder fysieke doorverwijzingen naar het ziekenhuis en bespaart de zorgverzekeraar 53% van de kosten. Toch is eHealth nog lang geen alomtegenwoordig, integraal en vanzelfsprekend onderdeel van reguliere Nederlandse gezondheidszorg. Medicalfacts pleit voor een versnelde, duurzame en verantwoorde verankering van eHealth en een persoonlijk EPD in de zorg. Het is juist nu tijd voor daden.

Met de ontwikkeling van een goed georganiseerd burger/privaat EPD en telemedicine producten kunnen forse kostenbesparingen in de gezondheidszorg worden behaald. Door een efficienter gebruik van het medisch dossier zijn veel dubbele onderzoeken onnodig waardoor veel geld en tijd kan worden bespaard. Het veilig opslaan en beheren van medische gegevens, zoals bij een privaat EPD, helpt bij beter het voorschrijven van medicijnen. Door de regie van het EPD bij de patient neer te leggen komt er meer aandacht voor het individu die de eigen medisch historie goed kent, en als de politiek ook tijd geeft om zich voor een consult te kunnen inlezen, zal het aantal onzinnige en dubbel onderzoeken fors kunnen dalen. Deze kennis en vele andere tips komen vaak vanuit de patient. Die ondergaan keer op keer hetzelfde onderzoek omdat de gegevens niet in het dossier van de bezochte instelling blijkt te staan of omdat de arts het dossier domweg niet heeft gelezen.

Ook gaat veel tijd in de spreekkamer verloren doordat keer op keer het hele verhaal weer verteld moet worden terwijl de arts dat zelf, veel efficienter kan lezen in een voorbereiding op een consult. Om zodoende gelijk efficient aan de slag te kunnen gaan met patient door dat de arts geïnformeerd is en dus gerichtere vragen kan stellen.
de innovatieve toepassing van ICT en met name internet in de zorg, heeft een enorm potentieel om de zorg beter, toegankelijker en goedkoper te maken. Net als de ontwikkeling van telemedicine en eHealth. Maatregelen zijn daarom dringend nodig: gerichter investeren in eHealth onderzoek en ontwikkeling, meer transparante regels, meer draagvlak onder zorgprofessionals en meer structurele, financiele prikkels voor deze innovaties.

De technologie en infrastructuur zijn er nu om ook je medische gegevens op deze manier zelf bij te houden en te delen. Het zou mooi zijn arts de politiek artsen kan gaan verplichten hulp te verlenen aan de patient bij het zelf bijhouden van Zijn EPD. Dan kunnen zelf andere data worden toegevoegd die een patient zelf gegenereerd zoals bij het meten van de bloeddruk, bij het sporten of op de weegschaal. Wanneer je een dokter bezoekt, geef je zelf aan welke gegevens deze mag inzien.

Natuurlijk zijn er ook bij deze oplossing bezwaren te bedenken. Wat bijvoorbeeld te doen met minderjarigen, verstandelijk gehandicapten, of een patient die in coma ligt? Geen probleem. Een familielid of curator neemt de medische beslissingen, en beheert dus ook het persoonlijk EPD. Een patient heeft het recht om behandeling te weigeren, laten we hem nu ook zijn recht op privacy teruggeven. Laat die ‘weldenkende patient’ zelf bepalen welke gevoelige gegevens hij op welk moment wil prijsgeven.

Een patient moet zelf maar kiezen met welke buitenstaanders – verzekeraars, artsen, de overheid – hij zijn medische gegevens wil delen. Het is nu technisch mogelijk om de macht over de eigen medische geschiedenis terug te geven aan de burger. De belangrijke taak die de overheid nu kan spelen, is erop toezien dat haar burgers de mogelijkheid krijgen om hun data veilig zelf op te slaan en dat regelgeving en financiering bijdragen aan de ontwikkeling in plaats van deze tegen te werken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen