Vaccinatiegraad polio, difterie, bof, mazelen en rodehond Hardinxveld-Giessendam

Array

Slechts 82 % van de kinderen in Hardinxveld-Giessendam is gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten als polio, difterie, bof, mazelen en rodehond. Dit is ruim onder de ondergrens van 90% die nodig is voor een goede groepsimmuniteit. Bij een lage vaccinatiegraad lopen kinderen en volwassenen die niet zijn gevaccineerd een groter risico op een infectie dan in gemeenten waar voldoende groepsimmuniteit is.
Uit recent onderzoek gepresenteerd door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid blijkt namelijk dat de helft van de ouders, die nog twijfelen over het nut van vaccinatie (een kleine 20 % in Hardinxveld, red.), door goede voorlichting alsnog over de streep getrokken wordt. Samen met de ruim 80 procent ouders die hun kinderen sowieso laten vaccineren, leidt deze tien procent tot de gewenste groepsimmuniteit.
Epidemieen van ziektes waartegen wordt gevaccineerd komen niet veel voor, maar áls ze voorkomen, dan is het risico op verspreiding erop het grootst in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is, zoals in Hardinxveld-Giessendam. Als er veel ongevaccineerde kinderen en volwassenen zijn, raken (vatbare) mensen namelijk eerder besmet. Als meer dan 90 procent van de kinderen en volwassenen is ingeent wordt de mogelijke verspreiding door de 10 procent die niet is ingeent geneutraliseerd door de 90 procent die wel een vaccinatie heeft gehad. Landelijk wordt ruim 95 % van de kinderen ingeent tegen infectieziekten. In gemeenten met een laag vaccinatiepercentage wonen relatief veel mensen die om godsdienstige redenen vaccinatie afwijzen.

De huisartsen, de GGD ZHZ en de Rivas Zorggroep maken zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in Hardinxveld-Giessendam. Met een brief wil het gemeentebestuur, samen met GGD, Rivas Zorggroep, huisartsen en verloskundigen, toekomstige ouders/verzorgers aanspreken, met als doel de vaccinatiebereidheid positief te beïnvloeden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen