Tuchtrechter schrapt Rock G. definitief uit BIG-register

Array

Rijksoverheid
De tuchtrechter heeft het hoger beroep van de heer G. (Haagse Citykliniek) in de tuchtzaak die de IGZ tegen hem aanspande verworpen. Dit betekent dat de hoogste tuchtrechter de doorhaling van de heer G. uit het BIG-register heeft bekrachtigd. De IGZ vindt dit van groot belang voor de patientveiligheid en is verheugd met de uitspraak van het tuchtcollege. 11 mei 2010 oordeelde de tuchtrechter in eerste aanleg in deze zaak al dat G. niet langer zijn beroep als arts kan uitoefenen. Het tuchtcollege legde de maatregel op van doorhaling van de inschrijving in het BIG-register en schorste de inschrijving van de arts in het BIG-register met onmiddellijke ingang. Hier ging G. tegen in hoger beroep.

Verloop tuchtprocedure
De IGZ startte in 2009 een spoedprocedure bij het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag. De IGZ heeft aangetoond dat de arts ernstig tekort is geschoten in de uitoefening van zijn beroep en in het nemen van zijn verantwoordelijkheid als arts. De arts heeft – zo luidde de tuchtklacht – minstens 53 patienten in hun behandeling benadeeld en schade aan hen toegebracht. Zo liepen van 46 patienten die een borstvergroting ondergingen, er 22 een (vaak ernstige) infectie op.

In juni 2009 sloot de IGZ de Haagse Citykliniek, omdat deze arts (die daar medisch directeur en enig operateur was) daar onverantwoorde zorg leverde. Aanleiding voor dit bevel tot sluiting waren verschillende meldingen over ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstprotheses en onvoldoende nazorg. De IGZ toonde aan dat de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg ontbraken en dat er sprake was van risico’s voor de patientveiligheid.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen