Dwang en drang bij kinderen in instellingen te halveren

Array

Nieuwe methode promovenda Marije Valenkamp succesvol
Door tekenen van agressie bij kinderen met psychiatrische problemen scherper in de gaten te houden blijkt de helft van het aantal inperkende maatregelen zoals vastpakken en opsluiten onnodig. Dit concludeert Marije Valenkamp, orthopedagoog in het Erasmus MC – Sophia. Zij promoveert op 29 juni.

Door te anticiperen op de oorzaken en waarschuwingssignalen van agressie bij individuele kinderen kan al veel eerder dan nu doorgaans gebeurt de escalatie van de agressie worden voorkomen en het gebruik van inperkende maatregelen worden tegengegaan. Door toepassing van de door Valenkamp ontwikkelde methode blijkt het in de helft van de gevallen niet nodig, het kind beperkende maatregelen op te leggen.

Ongeveer de helft van de kinderen in de (dag)klinische kinderpsychiatrie en jeugdzorg vertoont agressief gedrag. Nog geregeld is de agressie zo groot dat de hulpverleners besluiten de kinderen fysiek of ruimtelijk in hun vrijheid in te perken. Dat betekent dat zij worden vastgepakt of onder dwang in een ruimte moeten verblijven waar zo min mogelijk prikkels zijn. Deze maatregelen zijn gerelateerd aan risico’s voor de veiligheid en ontwikkeling van de kinderen en medewerkers.

In haar proefschrift ‘Inperken voorkomen’ beschrijft Valenkamp de Individuele Proactieve AgressiehanteringsMethode (IPAM), die zij binnen de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC-Sophia heeft ontwikkeld. De IPAM is bedoeld om door monitoring en handelingsplanning het gebruik van inperkende maatregelen bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar te verminderen.

De IPAM is onderzocht binnen zes instellingen in Nederland. Er blijkt een halvering van de toepassing van inperkende maatregelen na invoering van de IPAM in de (dag)klinische praktijk. Daarnaast zijn de medewerkers die met de IPAM werken enthousiast over de nieuwe interventie. De IPAM is veelbelovend. In toekomstig onderzoek moeten de behaalde resultaten worden bevestigd.

Proefschrift: Inperken voorkomen. Individuele Proactieve AgressiehanteringsMethode (IPAM) in de (dag)klinische kinderpsychiatrie en jeugdzorg: verantwoording en evaluatie.
Promotor: Prof.dr. F. Verheij
Datum verdediging: 29 juni 2011 15.30 uur, Arminiuskerk te Rotterdamtartbericht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen