Gevangen in de zorgketen

Array

Verslag van een dwaaltocht door de gezondheidszorg
Anderhalf jaar lang heeft Marjolijn last van duizeligheid en een paar keer valt ze, zonder aanwijsbare oorzaak. Terwijl ze, als vriendin en documentairemaker, bekend stond om haar levenslust, haar vrolijkheid en haar glimlach, voelt ze zich in toenemende mate depressief. Na wisselende diagnoses door verschillende artsen wordt zij aan nader onderzoek onderworpen, en begint een steeds wanhopiger wordende reis langs medische specialisten en zorginstellingen.

Walter Stolz beschrijft op openhartige wijze het laatste jaar uit het leven van zijn vrouw. Met veel respect voor de artsen en verpleegkundigen die haar geholpen hebben, legt hij de pijnlijke tekortkomingen van de Nederlandse gezondheidszorg bloot. Hij laat zien dat de manier waarop de zorg is georganiseerd, met name het ontbreken van duidelijke afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverleners onderling, onvermijdelijk leidt tot verkeerde medische beslissingen. Zijn verslag is een ontroerende en overtuigende oproep tot het aanstellen van professionele begeleiders voor patienten in de complexe ketenzorg.

Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
De vrouw van de auteur zoekt medische hulp wegens duizeligheid, vallen en spraakproblemen. Het boek doet verslag van de lange weg van klacht naar diagnose, van diagnose naar behandelplan, van behandeling naar revalidatie en van herstel naar complicatie en uiteindelijk overlijden. Het medische probleem (hersentumor) is kolossaal, maar bijna even erg is de zorg: verwijzing naar verkeerde artsen die een verkeerde diagnose stellen, een huisarts die afhaakt en ziekenhuisdokters die niet of weinig communiceren, van elkaar niet weten wat ze doen en heel veel kostbare tijd nodig hebben. En dan nog de organisatie van de thuiszorg, het indicatiekantoor, het ziekenvervoer en het verpleeghuis! Of op enig moment in dit traject nog genezing mogelijk was geweest, blijft onduidelijk. Maar zeker is: wat had deze vrouw (en haar man) veel kunnen worden bespaard. Complexe zorg heeft regie en coordinatie nodig en daaraan ontbreekt het vaak. Wat rest, is zoveel mogelijk van dit boek te leren. Vooral ook aanbevolen voor beleidsmakers, bestuurders, managers, toezichthouders en (natuurlijk) professionals.

(NBD|Biblion recensie, Prof. mr. dr. D.P. Engberts)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen