Weinig artsen bereid tot euthanasie bij dementie

Array

Trouw meldt dat Nieuwsuur vanavond bericht dat slechts 33 procent van de Nederlandse artsen bereid is om bij beginnende dementie mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek naar euthanasie door de academische ziekenhuizen van Utrecht, Groningen en Rotterdam.

Euthanasie bij dementerenden is alleen mogelijk in het beginstadium: als de patient nog wilsbekwaam is en nog niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert. Het aantal demente patienten dat euthanasie heeft laten plegen, is gestegen van 3 in 2006 naar 21 in 2010. Ook in het totaal aantal gevallen van euthanasie zit een stijgende lijn: in 2006 werden 1900 meldingen gemaakt bij de toetsingscommissie, in 2010 waren dat er 2700, zo blijkt uit cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, zo meldt Nieuwsuur.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen