Weinig artsen bereid tot euthanasie bij dementie

Trouw meldt dat Nieuwsuur vanavond bericht dat slechts 33 procent van de Nederlandse artsen bereid is om bij beginnende dementie mee te werken aan euthanasie. Dat blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek naar euthanasie door de academische ziekenhuizen van Utrecht, Groningen en Rotterdam.

Euthanasie bij dementerenden is alleen mogelijk in het beginstadium: als de patient nog wilsbekwaam is en nog niet in een vergevorderd stadium van dementie verkeert. Het aantal demente patienten dat euthanasie heeft laten plegen, is gestegen van 3 in 2006 naar 21 in 2010. Ook in het totaal aantal gevallen van euthanasie zit een stijgende lijn: in 2006 werden 1900 meldingen gemaakt bij de toetsingscommissie, in 2010 waren dat er 2700, zo blijkt uit cijfers van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, zo meldt Nieuwsuur.