Lage weerstand bij mensen met hiv vergroot kans op bepaalde vormen van kanker

Mensen met hiv ook al slikken ze hiv-remmers – lopen meer kans op bepaalde vormen van kanker als ze minder dan 200 CD4 afweercellen per milliliter bloed hebben. Dat zeggen onderzoekers van het Athenaproject waaraan bijna 12.000 Nederlandse patienten deelnemen. Het onderzoek is 15 juni gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases.

Bepaalde vormen van kanker
Mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers hebben een bijna- normale gezondheidsverwachting. Toch laten steeds meer onderzoeken zien dat zelfs mensen die behandeld worden, een grotere kans lopen bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen. Het gaat met name om infectiegerelateerde kankers, dat wil zeggen kankers die waarschijnlijk veroorzaakt worden door virussen, zoals anuskanker (HPV-virus), leverkanker (Hepatitis B) en de ziekte van Hodgkin (Epstein Bar).

Hoe langer een lage weerstand, hoe groter het risico
Hoe langer iemand met hiv onder de 200 CD4 cellen zit, hoe groter de kans op een infectiegerelateerde kanker. Ieder jaar onder de 200 CD4 cellen doet de kans op deze kankers met 16% toenemen, blijkt uit het Athena-onderzoek Hoe dit precies kan weten de Nederlandse onderzoekers niet.

Op tijd behandelen
Dit onderzoek toont in ieder geval aan hoe belangrijk het is je dat je je regelmatig laat testen op hiv als je tot een risicogroep hoort. Voor homo-en bimannen is het advies om twee keer per jaar een hiv-test te doen. Alleen zo voorkom je dat je te laat met behandeling begint. De onderzoekers pleiten daarnaast voor een routinematige screening op de meest voorkomende kankers, counselen om patinten te laten stoppen met roken en het vaccineren tegen Hepatitis B. Deze maatregelen zouden de kans op kanker bij mensen met hiv kunnen doen afnemen.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen