Bewegen helpt niet bij vermoeidheid

Array

Cognitieve gedragstherapie, speciaal voor vermoeidheid tijdens de behandeling van kanker, is een effectieve interventie om vermoeidheid te verminderen. Deze behandeling is vooral gericht op het beter leren hanteren van de vermoeidheid en de gevolgen hiervan. Een kortdurende behandeling, alleen gericht op meer bewegen, helpt niet. Dit blijkt uit een multicenter interventiestudie waarbij patienten met kanker zijn gevolgd vanaf de diagnose tot een jaar na behandeling.
Niet iedereen heeft zo’n behandeling nodig, stelt Martine Goedendorp vast in haar onderzoek. Meer dan de helft van de patienten blijkt vermoeidheid tijdens de behandeling van kanker zonder extra begeleiding te kunnen hanteren. Als patienten drie maanden na de behandeling van kanker nog steeds ernstig vermoeid zijn, is de kans klein dat dit vanzelf over gaat.

Biografie
Martine Margaretha Goedendorp (Drachten, 1976) studeerde sociale psychologie en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar afstudeerproject voerde ze uit bij het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het UMC St Radboud. Daar startte ze ook een interventieonderzoek naar vermoeidheid tijdens de curatieve behandeling van kanker. Hierop is dit proefschrift gebaseerd. Nu werkt Goedendorp als parttime onderzoeker aan een project over vermoeidheid bij patienten met diabetes type 1.

Datum: maandag 4 juli 2011
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. ing. M.M. Goedendorp
Promotors: de heer prof. dr. G. Bleijenberg, mevrouw prof. dr. W.T.A. van der GraafCopromotorsde heer dr. C.A.H.H.V.M. Verhagen, mevrouw dr. M.F.M. Gielissen
Titel promotie: Exploring fatigue in cancer patients. From diagnosis until one year after cancer treatment

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen