Bewegen helpt niet bij vermoeidheid

0
476

Cognitieve gedragstherapie, speciaal voor vermoeidheid tijdens de behandeling van kanker, is een effectieve interventie om vermoeidheid te verminderen. Deze behandeling is vooral gericht op het beter leren hanteren van de vermoeidheid en de gevolgen hiervan. Een kortdurende behandeling, alleen gericht op meer bewegen, helpt niet. Dit blijkt uit een multicenter interventiestudie waarbij patienten met kanker zijn gevolgd vanaf de diagnose tot een jaar na behandeling.
Niet iedereen heeft zo’n behandeling nodig, stelt Martine Goedendorp vast in haar onderzoek. Meer dan de helft van de patienten blijkt vermoeidheid tijdens de behandeling van kanker zonder extra begeleiding te kunnen hanteren. Als patienten drie maanden na de behandeling van kanker nog steeds ernstig vermoeid zijn, is de kans klein dat dit vanzelf over gaat.

Biografie
Martine Margaretha Goedendorp (Drachten, 1976) studeerde sociale psychologie en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar afstudeerproject voerde ze uit bij het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het UMC St Radboud. Daar startte ze ook een interventieonderzoek naar vermoeidheid tijdens de curatieve behandeling van kanker. Hierop is dit proefschrift gebaseerd. Nu werkt Goedendorp als parttime onderzoeker aan een project over vermoeidheid bij patienten met diabetes type 1.

Datum: maandag 4 juli 2011
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. ing. M.M. Goedendorp
Promotors: de heer prof. dr. G. Bleijenberg, mevrouw prof. dr. W.T.A. van der GraafCopromotorsde heer dr. C.A.H.H.V.M. Verhagen, mevrouw dr. M.F.M. Gielissen
Titel promotie: Exploring fatigue in cancer patients. From diagnosis until one year after cancer treatment