NPCF en Nictiz publiceren overzicht patiëntportalen die toegang geven tot eigen medische gegevens

Array

De Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie (NPCF) en Nictiz hebben gezamenlijk patientenportalen in Nederland in kaart gebracht en daarbij kritisch gekeken naar de mogelijkheden en uitdagingen. In toenemende mate gaan patienten op zoek naar informatie via internet. Ook de behoefte aan laagdrempelige toegang tot informatie over het eigen ziektebeeld, adequate informatie over de behandeling of de voorgeschreven medicijnen neemt toe.

Hierdoor ontstaat meer eigen verantwoordelijkheid; de patient heeft zelf de regie in handen over zijn eigen zorg. De Nederlandse zorgverlener verandert mee: Door zorg met gevoel voor de patient te bieden, voorzien zij in de behoefte van deze ‘empowered’ patient. Een zogenaamd patientportaal kan daarbij een hulpmiddel zijn.Gelet op de wettelijke verplichtingen die op de zorgverlener rusten (WGBO en WBP) is het van belang dat een dergelijk portaal aan een aantal voorwaarden voldoet die een veilige toegang tot deze gegevens garandeert. Echter niet alleen voor de patient. Minstens even belangrijk is dat de ICT omgeving van de zorgverlener naadloos op een dergelijk portaal aansluit en daarmee op gestandaardiseerde wijze kan communiceren.

In het NPCF/Nictiz-onderzoek zijn de patientenportalen betrokken die aan patienten de mogelijkheid bieden om (een gedeelte van) de eigen medische gegevens in te zien. 25 van de 40 onderzochte portalen voldoen nu aan dat criterium. Download hier het onderzoek.

Bron: KNGF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen