Bloemen in ziekenhuizen: ja of nee?

In het Laurentius ziekenhuis te Roermond zijn bloemen op patientenkamers taboe. Opgenomen patienten lopen een te hoog risico op bacteriele infecties en insectenbeten en sommige patienten lopen ook nog eens kans op een allergische reactie. Andere ziekenhuizen stimuleren juist het in de bloemetjes zetten van hun patienten: in de hal bevindt zich een uitstekende bloemenshop, de afdelingskeukens puilen uit van de vazen en er zijn aparte vuilnisbakken voor afgesneden stengels van de meegebrachte boeketten. De kans op infecties en zo doen zij af met ‘een oud verhaal, doe niet zo moeilijk’. Weer andere ziekenhuizen verbieden de bloemen wel, maar staan ze oogluikend toch toe. Verpleegkundigen verlenen gunsten aan het bezoek: “eigenlijk mag het niet, maar omdat u het bent ….”.  Ik had deze week een gesprek met een arts van het genoemde Laurentius ziekenhuis. Hij was positief over het Roermondse bloemenbeleid en aarzelde ook: ‘bloemen zijn zo hartelijk’. Mijn vraag aan jou, Nieuwsbrieflezer, is: ken jij onderzoek naar het effect van bloemen op patientenkamers? Hoe groot is dat risico op infecties, insectenbeten en allergische reacties? Stuur  een mail naar ondergetekende op [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen