Betere behandeling brandwonden

0
492

Nieuwe technieken voor de behandeling van brandwonden leveren goede resultaten. Plastisch chirurg in opleiding Pauline Verhaegen onderzocht reconstructieve technieken bij brandwonden waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de omliggende gezonde huid. Deze huid met unieke functionele en cosmetische kwaliteiten verbetert op lange termijn het resultaat van ingrepen bij brandwonden.

Patienten hebben veel baat bij de toepassing van een lichaamseigen lap gesteeld op een bloedvat. Hiermee kan de bewegingsbeperking door samentrekkend brandwondenlittekens worden opgeheven. Ook de toepassing van een huidoprekapparaat levert goede resultaten. Door de gezonde omliggende huid op te rekken kunnen grote ontsierende littekens van brandwonden in een keer worden verwijderd.

In de brandwondenzorg is de overleving van patienten de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Omdat er steeds meer patienten met grote brandwonden overleven, krijgen ook meer en meer patienten te maken met de nadelige gevolgen van littekenvorming. Brandwondenlittekens geven vaak, ook op de lange termijn, een zeer matig cosmetisch en functionele resultaat. Het verhelpen van deze problemen vraagt vaak om meerdere (plastisch chirurgische) ingrepen.
Pauline Verhaegen onderzocht nieuwe technieken op het gebied van brandwondenlittekenreconstructies. Zo keek zij naar twee (nieuwe) meetmethoden die de bindweefselstructuur van gezonde huid en littekens betrouwbaar in kaart kunnen brengen. Ze laat zien dat met behulp van de huidoprektechniek veel grotere, hinderlijke en ontsierende brandwondenlittekens in één keer in één operatie verwijderd kunnen worden. Dit heeft als voordeel voor de patient dat deze slechts eenmaal geopereerd hoeft te worden aan het ontsierende brandwondenlitteken, waar voorheen twee of meerdere operaties nodig waren om het gehele litteken te verwijderen.

Promovendus: P.D.H.M. Verhaegen
Titel proefschrift: On burn scar reconstruction. Clinimetric, experimental and clinical studies
Promotoren: prof.dr. P.P.M. van Zuijlen, prof.dr. E. Middelkoop
PDF proefschrift

Datum : 8 juli 2011 Tijd : 11:45 tot 12:45 Locatie : Aula Vrije Universiteit
Bron: VUmc

 

Vorig artikelEen budget met regelvrijheid: waarom niet?
Volgend artikelEuropa wil mening van artsen over eHealth
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.