Bouwbesluit leidt niet tot extra kosten voor zorg

Het Bouwbesluit 2012 zal zodanig worden aangepast dat de zorgsector niet geconfronteerd wordt met hogere kosten. Dat verklaarde minister Donner van Binnenlandse Zaken (BZK) tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Eerder oordeelden TNO Centrum Zorg en Bouw en andere gezaghebbende instanties dat het nieuwe bouwbesluit tot aanzienlijke meerkosten voor de zorg zou kunnen leiden. Zij noemden bedragen van ruim € 1 miljard. Uit TNO-onderzoek bleek bovendien dat de maatregelen die zorginstellingen zouden moeten nemen vrijwel niet tot meer veiligheid zouden leiden.

Kritische vragen
De koepelorganisatie Brancheorganisaties Zorg (BoZ) had de Tweede Kamer erop gewezen dat het besluit van de minister de kwaliteit van de zorg zou kunnen aantasten. In het debat op 30 juni jl. stelden vrijwel alle partijen kritische vragen aan Donner. Ze stelden dat zorgbudgetten al onder grote druk staan en dat het nieuwe bouwbesluit niet ten koste mag gaan van handen aan het bed.
Donner antwoordde dat hij het bouwbesluit zodanig zal verduidelijken dat zorgsectoren en de ambtenaren van BZK en VWS dit niet verschillend kunnen interpreteren.

In een overleg tussen Donner, het ministerie van VWS en de zorgsector voorafgaand aan het kamerdebat, stelde minister Donner: ‘De gevreesde meerkosten zullen niet optreden’. Alleen als zorginstellingen bij nieuwbouw zelf kiezen voor een hoger veiligheidsniveau van vluchtroutes, zal dit leiden tot verhoging van circa 1% van de nieuwbouwkosten.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen