Onderzoek: 40% minder ziekenhuisinfecties met antibacterieel koper

Array

Uit de eerste resultaten van een uitgebreid multicenter klinisch onderzoek in de VS blijkt dat het gebruik van antibacteriële koperen oppervlakten in de intensive-care afdeling leidt tot een daling van het aantal ziekenhuisinfecties met 40,4%. De onderzoeksresultaten werden op 1 juli jl. bekendgemaakt tijdens de ICPIC, de eerste internationale conferentie over preventie    en    infectiebeheersing    georganiseerd    door    de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, Zwitserland.
Het onderzoek was gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het was bedoeld om de werkzaamheid van antibacterieel koper na te gaan bij de vermindering van ziektekiemen in ziekenhuiskamers en om te analyseren of een dergelijke vermindering zou leiden tot een lagere infectiegraad.
Wetenschappers van de drie ziekenhuizen die deelnamen aan het onderzoek (het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York, de Medical University of South Carolina (MUSC) en het Ralph H. Johnson VA Medical Center, beide in Charleston, South Carolina) vervingen vaak aangeraakte voorwerpen zoals bedranden, bedtafels, infuushouders en oproepknoppen voor het verplegend personeel, door versies van antibacterieel koper.
In kamers met koperen oppervlakten daalde het aantal ziektekiemen op deze oppervlakten met 97%, net zoveel als bij een „eindschoonmaak‟ wanneer de patiënt de kamer heeft verlaten.

Dr. Michael Schmidt, professor microbiologie en immunologie en vicevoorzitter van deze afdeling in het MUSC, maakte de resultaten bekend tijdens ICPIC: “Bacteriën op oppervlakten in de kamers van de intensive-care afdeling zijn verantwoordelijk voor naar schatting 35-80% van alle infecties bij de patiënt. Dit toont aan hoe belangrijk het is om ziekenhuizen schoon te houden. De koperen voorwerpen werden in het klinisch onderzoek gebruikt in aanvulling op het schoonmaakprotocol. Ze verlaagden het microbeniveau en zorgden voor een statistisch significante daling van het aantal opgelopen infecties bij patiënten die werden behandeld in deze kamers.”
In zorginstellingen over de hele wereld doen zich jaarlijks zeven miljoen infecties voor.ii Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kosten deze infecties wereldwijd meer dan 80 miljard dollar
Onafhankelijke laboratoriumtests wijzen uit dat producten van antibacterieel koper die regelmatig worden schoongemaakt meer dan 99,9% van alle micro-organismen doden. Dit geldt ook voor dodelijke, antibioticaresistente bacteriën zoals MRSA, VRE en andere bacteriën die dodelijke infecties kunnen veroorzaken, zoals Clostridium difficile. Antibacterieel koper is ook doeltreffend gebleken tegen virussen, zoals Influenza A, en ziekteverwekkende schimmels. Antibacterieel koper is het enige type massief materiaal dat bij het Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) geregistreerd staat met de eigenschap om ziekteverwekkende organismen te doden.
Over MUSC
De Medical University of South Carolina werd in 1824 opgericht in Charleston en is het oudste medische opleidingscentrum in het zuiden van de VS. De MUSC telt meer dan 3.000 studenten en artsen in opleiding en bijna 11.000 werknemers, waaronder 1.500 faculteitsmedewerkers. De MUSC runt een medisch centrum met 750 bedden en heeft onder meer een nationaal erkend kinderziekenhuis en een toonaangevend psychiatrisch instituut. Voor meer academische informatie of inlichtingen over de medische diensten, zie www.musc.edu of www.muschealth.com.

Meest recente toepassing van antibacterieel koper
Het Trafford General Hospital in Manchester heeft onlangs een acht bedden tellende intensive-care afdeling geopend (kosten: 1 miljoen Engelse pond), dat speciaal is ontworpen met baanbrekende preventiemaatregelen tegen infecties. Dit ziekenhuis maakt gebruik van de voordelen van oppervlakken met antibacterieel koper. Het deurbeslag in alle klinische ruimtes en de werkoppervlakken voor de bereiding van medicijnen zijn gemaakt van koper.
Deze afdeling is het meest recente voorbeeld van de vastberadenheid en uitmuntende staat van dienst van de Trafford Healthcare NHS Trustten aanzien van zorggerelateerde infecties. Dr. John Barnes, anesthesist en hoofd van de afdeling intensive-care: “Deze nieuwe afdeling maakt een moderne, patiëntgerichte dienstverlening en verzorging mogelijk voor onze meest kritieke patiënten, waarin gebruik wordt gemaakt van de meest recente innovaties op het terrein van infectiepreventie en -beheersing.”

Bron: MUSC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen