Spaarne Ziekenhuis ontvangt onderscheiding van HIMSS Analytics Europe voor inzet EPD

0
326

Eerste ziekenhuis in Nederland: Spaarne Ziekenhuis ontvangt prestigieuze onderscheiding van HIMSS Analytics Europe voor inzet EPD
Vandaag werd bekend dat het Spaarne Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland is dat de zogenaamde Stage 6 EMRAM Award heeft ontvangen van HIMSS Analytics Europe (HAE). HAE vindt dat het Spaarne Ziekenhuis door de organisatiebrede inzet van het elektronisch patientendossier (EPD) een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van de patientveiligheid en de kwaliteit van de zorgverlening. Bovendien wordt het EPD ingezet om vergaande efficientie van de zorg- en werkprocessen te realiseren. Het Spaarne Ziekenhuis schaart zich hierdoor bij een select gezelschap van 7 ziekenhuizen in Europa die deze onderscheiding eerder in ontvangst mochten nemen.

Alle informatie altijd digitaal beschikbaar
Het ziekenhuis werkt sinds 2008 met Epic, een van origine uit Amerika afkomstig EPD. Johan Ensing, programmamanager Epic, is blij met deze onderscheiding: “Dit bevestigt dat we als Spaarne Ziekenhuis in Nederland voorop lopen met het gebruik van het EPD. In het Spaarne Ziekenhuis worden alle gegevens van de patient en het zorgproces digitaal vastgelegd. Uniek is dat ook alle afspraken, aanvragen en uitslagen digitaal worden verwerkt. Hierdoor zijn alle gegevens altijd voor iedere betrokken zorgverlener direct en volledig beschikbaar. Het systeem maakt slim gebruik van kennis uit richtlijnen en behandelprotocollen om zorgverleners te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor neemt de patientveiligheid toe.”

Het beoordelingsmodel is ontwikkeld door HIMSS Analytics, een not-for-profit dochter van de Amerikaanse Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS). Het model wordt al veel langer toegepast in de Verenigde Staten en Canada en sinds 2010 ook in Europa. De implementatie en het gebruik van elektronische patientendossiers wordt aan de hand van 7 stadia objectief gewaardeerd. Op basis van dit model is het mogelijk om de mate waarin het EPD is ingevoerd en bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen onderling te vergelijken. Uwe Buddrus, directeur van HIMSS Analytics Europe: ”We zijn vereerd vandaag de eerste Stage-6 winnaar in Nederland te kunnen aankondigen. Het Spaarne Ziekenhuis bewijst hiermee dat het als middelgroot ziekenhuis met succes de uidagingen aankan van de hoogste stages van het EMR adoption model.”

Meer informatie over het model is te vinden op www.himss.eu.