Eén op de vijf mensen gebruikt nog steeds spiritus of brandgel voor de Barbeque
ArrayElke zomer lopen 100 mensen ernstige brandwonden op tijdens het barbecuen. Tussen juni en augustus eindigt gemiddeld iedere dag ergens in Nederland een leuk tuinfeestje in een drama. Word zelf geen slachtoffer. Barbecue veilig!
Gebruik geen spiritus of brandgel
Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat één op de vijf mensen spiritus of brandgel (ook wel brandpasta genoemd) gebruikt. De Brandwonden Stichting raadt het gebruik van deze middelen ten stelligste af. Gebruik altijd aanmaakblokjes om uw barbecue aan te maken!
Veilig barbecuen doet u zo:
- Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond zodat hij niet kan omvallen.
- Gebruik aanmaakblokjes en vooral géén spiritus of brandgel om te barbecue aan te steken.
- Houd kinderen altijd minimaal 2 meter uit de buurt van de barbeque.
- Zet een emmer water klaar bij de barbecue voor het blussen van personen en om eventuele brandwonden te koelen (niet om vette barbecue of gas/elektrische barbecue te blussen).
- Omdat de barbecue gloeiend heet is na gebruik, moet je extra oppassen met opruimen. Laat de barbecue, in geen geval, onbeheerd achter als er kinderen in de buurt zijn. Houtskool blijft urenlang nagloeien, dus zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.
Oorzaken
Meer dan de helft (54%) van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de kooltjes. Kinderen lopen per ongeluk tegen de barbecue aan of de barbecue valt om en raakt iemand. Afstand houden is dus van belang. De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is.