Constructieve consultatiebijeenkomst paracetamol

Array

Op 29 juni 2011 organiseerde het CBG de consultatiebijeenkomst ‘limiet verpakkingsgrootte 500 mg paracetamol bevattende geneesmiddelen met de UAD afleverstatus’. Het CBG wil de verpakkingsgrootte van paracetamol in het UAD kanaal (apotheek en drogist) beperken met het oog op risico-minimalisatie. Tijdens de consultatiebijeenkomst gaven onder andere vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, drogisten, apothekers en IGZ hun visie op het voorgenomen besluit.

Uit de discussie kwam naar voren dat het voorgenomen besluit van het CBG een aantal praktische en inhoudelijke vragen opriep. Zo werd duidelijk gemaakt dat het voorstel van 48 stuks praktisch lastig uitvoerbaar is omdat de strips veelal uit 10 tabletten bestaan. De betrokken partijen stelden daarom voor het aantal tabletten te verhogen naar een veelvoud van 10 en stelden een maximum van 50 voor.

Tevens vroeg men zich af waarom het College had gekozen voor uitsluitend een beperking van de UAD-verpakkingsgrootte en niet voor een integrale benadering zoals bij de NSAID‘s, waarbij ook de AV-afleverstatus werd beoordeeld. Ook werd de vraag gesteld waaruit de wetenschappelijke onderbouwing bestond en wat de motivatie was bij het besluit. Deze punten zijn tijdens de bijeenkomst besproken en maakten ook duidelijk dat er behoefte is aan de motivatie die ten grondslag ligt aan het besluit van het CBG zodat een goede inhoudelijke discussie kan worden gevoerd omtrent dit besluit.

Volledige motivatie
Het CBG heeft in de Collegevergadering van 30 juni kennisgenomen van de argumenten, vragen en opmerkingen van partijen uit het veld. Het College heeft de wens gehoord om de volledige motivatie te vernemen bij het voorgenomen besluit van het College over het aanpassen van de verpakkingsgrootte en de wens om voorafgaand aan het definitieve besluit van het College hierover met het College van gedachten te wisselen. Op basis hiervan is besloten in de Collegevergadering van 1 september 2011 opnieuw een voorgenomen besluit te nemen, voorzien van de motivatie. Hierna krijgen de betrokken partijen de gelegenheid hun zienswijze kenbaar te maken (schriftelijk dan wel in een hoorzitting) op grond van artikelen 4:8 en 4:9 van de Algemene wet Bestuursrecht. Het definitieve besluit wordt dan genomen in de Collegevergadering van 24 november 2011.

Meer informatie over dit vervolgtraject volgt.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen