Privatisering Amsterdamse ambulances gaat door, acties volgen

Array

De privatisering van de Amsterdamse ambulancemeldkamer en –dienst wordt, ondanks protesten van personeel en de gemeenteraad, in gang gezet. Dit zonder de vakbonden daarbij te betrekken. Donderdag houdt de GGD Ambulancedienst daarom een protestactie.
De actie vindt van 9.30 tot 12.00 uur plaats in de Stopera te Amsterdam. Daar zullen, voor de Boekmanzaal, medewerkers zich met materieel verzamelen. In de zaal wordt op dat moment een commissievergadering gehouden.

Verkopen
Nog voor de zomer wil het college B&W van Amsterdam het ambulancevervoer van de GGD, inclusief de meldkamer, verkopen aan het particuliere Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA). De VZA is eigendom van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Volgens het college is doorvoering van het plan gelegitimeerd, vanwege de nieuwe Wet op de Ambulancezorg. Daarin staat namelijk dat er in Amsterdam nog maar ruimte is voor één ambulancevergunninghouder. Die wet is echter nog in de maak. Abvakabo FNV roept de gemeente dan ook op om geen overhaaste beslissingen te nemen.

De vakbond is furieus, omdat zij niet is ingelicht. ‘De wensen van betrokken werknemers worden totaal genegeerd en mogelijk worden andere ziekenhuizen dan het AMC de dupe nu het AMC als eigenaar wel heel veel de regie krijgt over het ambulancevervoer in de Amsterdamse regio’, reageert Fred Seifert, bestuurder van Abvakabo FNV. ‘De VZA is namelijk voor honderd procent eigendom van het AMC. En het AMC heeft sommige patienten liever dan andere. De VZA kan straks, omdat zij ook de meldkamer onder haar krijgt, het ambulancevervoer ten gunste van het AMC beïnvloeden. Wat weer ten nadele van andere grote ziekenhuizen in deze regio kan uitpakken.’

Met deze privatisering raakt de gemeente haar directe zeggenschap en daarmee de regie kwijt over de ambulancemeldkamer. Deze meldkamer werkt als een centrum in de veiligheidsregio ook nauw samen met politie, brandweer en rampendienst en heeft tot nu het zieken-en ambulance-vervoer altijd over de zorginstellingen onafhankelijk verdeeld. ‘Die zeggenschap en onafhankelijkheid komt nu te liggen bij een particuliere onderneming: de VZA, dat graag winst maakt door de kosten op, bijvoorbeeld personeel, hun opleidingen en materieel te drukken’, aldus Seifert.

De gemeenteraad heeft in september 2010 al duidelijk gemaakt dat de gemeente Amsterdam deze meldkamer niet mocht privatiseren en dat de mogelijkheid onderzocht moest worden om de vergunning voor de gemeente te behouden. De raad wilde dat de wethouder dat als voorkeursoptie zou onderzoeken, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

De gemeente gaat ervan uit dat de VZA de gehele ambulanceboedel van de GGD overneemt. Maar of het GGD-personeel, nu nog met ambtenarenstatus, straks onder dezelfde voorwaarden bij de VZA kan werken, is nog maar de vraag. Abvakabo FNV is daar nog niet over in gesprek en beraadt zich op stappen.

Recente artikelen